Vluchtelingen ontvangen in Sporthal Bocholtz

Het tijdelijk onderdak
Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Een waterkoude asgrauwe lucht waaruit natte sneeuw neersijpelt in een gure wind. De ontvangst vanmiddag van de vluchtelingen in Sporthal Bocholtz is geen warme. Meteorologisch althans niet. De menselijke ontvangst daarentegen is allerhartelijkst, voor zover dat onder de gegeven omstandigheden mogelijk is.

Want pas één of hooguit enkele dagen in Nederland, en dan al vanuit Budel met 2 bussen voor het eerste tijdelijk onderdak naar het zuidelijke Bocholtz, waar de groep rond 17.00 uur aankomt als de avond invalt. Het merendeel van de vluchtelingen is afkomstig uit Syrië, maar er zijn ook mensen uit Eritrea, Afghanistan en Pakistan in de groep. Op die laatsten was in eerste instantie niet gerekend, en daarom moest in allerijl nog een tolk geregeld worden.
Vanuit de bussen worden de mensen ontvangen in de eetzaal, waar koffie en thee en vlaai voor de meesten de eerste culinaire kennismaking met Zuid-Limburg is. Daarna moet worden ingecheckt, een routinematige verplichting die vlekkeloos verloopt. De mensen schuiven één voor één aan in de rij, om zich te registreren met de ‘loopbrief’ die ze voor hun aanstaande roadtrip door Nederland hebben meegekregen.

Sporthal

Afgelopen dagen is de sporthal in Bocholtz in gereedheid gebracht voor de komst van de vluchtelingen. Voor iedereen is een groen veldbed klaargezet, met beddengoed en een rode stoel. De sporthal zelf is provisorisch ingedeeld in een aantal zone’s; door het plaatsen van eenvoudige schermen is geprobeerd een kleine mate van privacy in de grote hal te creëren. In de kleinere hal ernaast is een eetzaal ingericht, lange tafels met zitbanken, en is een ander gedeelte tot speelhoek voor de kinderen bestemd. Inclusief speelgoed en knutselmaterialen.

De speelhoek blijkt nodig, en al gauw een succes. Onder de 92 vluchtelingen die uiteindelijk vanuit de Procesopvanglocatie in Budel naar Bocholtz zijn gekomen, zijn 33 kinderen. Veel kleintjes ook, de jongste zal net 2 maanden verleden hebben opgebouwd, een angstig en ongewis verleden dat op die leeftijd gelukkig nog niet in het geheugen zal worden vastgezet. En terwijl de tafeltjes in de speelhoek volstromen met knutselende en spelende peuters, worden de dikke turnmatten door de veelal jonge moeders in gebruik genomen als reuze-luierkussens om de allerkleinsten te verschonen.

De gemeente Simpelveld had bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangegeven dat ze 150 vluchtelingen tijdelijk konden onderbrengen, en voor dat aantal was de hal in eerste instantie ook ingericht. Maar gisteren kwam vanuit Budel het bericht dat er de afgelopen dagen minder vluchtelingen waren aangekomen dan verwacht, en dat dus maar opvang nodig was voor 92 mensen.

Vrijwilligers

Voor hen staan zo’n 175 vrijwilligers klaar. Niet alleen de medewerkers van het Rode Kruis Bocholtz-Simpelveld-Vaals, maar ook tal van vrijwilligers op ander vlak. Mensen die zich bijvoorbeeld met de kinderen bezighouden. Maar ook een 25-tal studenten van Arcus die allerlei activiteiten gaan organiseren.

De vluchtelingen blijven tot aanstaande zaterdag in Bocholtz. Dan gaat hun reis weer verder. Waarheen is nog niet bekend, dat weet ook de gemeente Simpelveld nog niet. Waarschijnlijk pas op de dag zelf krijgen de vluchtelingen te horen wat hun volgende halte zal zijn, en begint met een nieuwe busreis een nieuwe opvangperiode van een paar dagen. En daarna opnieuw. En daarna opnieuw. En daarna …

Het tijdelijk onderdak
Het tijdelijk onderdak

Reacties