Neushoornbroers GaiaZOO noodgedwongen gescheiden door pootwond

Foto: GaiaZOO

Kerkrade – Ruim anderhalf jaar geleden raakte neushoorn Thabo tijdens een stoeipartij met zijn vader gewond aan zijn poot. En ondanks langdurige en toegewijde verzorging is die wond nog steeds niet hersteld.

Om deze, in de dierentuinwereld uitzonderlijk omvangrijke pootwond bij een neushoorn beter en hopelijk voorgoed te kunnen behandelen nam GaiaZOO een drastisch besluit: definitief afscheid nemen van Sam, de halfbroer van Thabo. Want zolang beide broers elkaar wel nog kunnen zien en ruiken, levert dat veel stress op voor beide dieren.
In overleg met de coördinator van het neushoorn-fokprogramma is daarom versneld gezocht naar een nieuw onderkomen voor Sam, dat gevonden werd in de dierentuin van Aventis in Portugal.
De dierenverzorgers kunnen zich nu volledig richten op het herstel van Thabo, en krijgt hij bovendien de rust om te herstellen.
Als alles goed gaat zal Thabo naar verwachting in het voorjaar van 2016 weer op de savanne van GaiaZOO rondlopen.

Ruzie

In mei 2014 kwam het neushoorntrio vanuit Safaripark Beekse Bergen naar Kerkrade: de halfbroers Sam en Thabo met hun vader Miguel. Hoewel de 2 halfbroers ook al in Beekse Bergen samen met hun vader gehuisvest waren, nam pa Miguel in GaiaZOO Thabo letterlijk op zijn hoorns. En al werden de 2 ruziënde kolossen snel gescheiden, het kwaad was reeds geschied.
De dagen erna kreeg Thabo een grote zwelling op zijn poot, die in de daaropvolgende tijd uitgroeide tot een reusachtige wond van zo’n 40 centimeter doorsnede. Dankzij de geduldige en toegewijde neushoornverzorgers leek de wond begin dit jaar voor het oog hersteld, maar toen stootte halfbroer Sam de wond met zijn hoorn tijdens een stoeipartijtje opnieuw open.

Behandeling

Om neushoorn Thabo goed te kunnen behandelen aan de pootwond wordt hij nu in een zogenaamde ‘crush’ geplaatst. Hier wordt hij verwend met gehakseld luzerne hooi. De crush is een kleine ruimte in het binnenverblijf, niet veel groter dan een neushoorn. Op deze manier kunnen de dierenarts en dierenverzorgers de neushoorn van alle kanten benaderen, onderzoeken en behandelen.
Na diverse behandelmethoden in de afgelopen anderhalf jaar is besloten om de wond met verband te verbinden in de hoop het genezingsproces te versnellen. Het verbinden van een neushoornpoot is echter geen gemakkelijke opgave. Daarom zocht de dierenarts van GaiaZOO contact met specialisten op het gebied van humane brand- en doorligwonden. BSN-medical is op dit gebied de expert en stelt voor het herstel van de neushoorn kosteloos verschillende, speciale wondgaasjes ter beschikking, die onder andere bacteriën uit de wond adsorberen, het vocht uit de wond opnemen en de daadwerkelijke genezing bevorderen. Als alles goed gaat, blijft een dergelijke bandage een dag of 2-3 zitten.

Bezoekers van GaiaZoo worden via een tv-scherm in de ZOO op de hoogte gehouden van het wel en wee van Thabo.
Ook is het hele behandelplan van Thabo in te zien voor geïnteresseerden; zie de webpagina GaiaZOO.nl/neushoorn.

Reacties