Aanpassing ‘slotgrachtgoot’ ten behoeve van de vele evenementen

Foto: Joep van Wijk

Vlak voordat het grote evenement in de dagen voor Kerst neerstrijkt op het ‘stadsplein’ van Heerlen, ligt het Pancratiusplein er op dit moment niet al te florissant bij vanwege werkzaamheden.

Middeleeuws verleden

Toen in 2006 het Pancratiusplein voorzien werd van een nieuw ‘natuurstenen tapijt’, zijn hierbij speciale verwijzingen naar het middeleeuws verleden van de stad en het plein aangebracht. Zoals de ‘goot’, en het fragment van de historische stadswal. Dat zijn onderdelen van de slotgracht rondom het middeleeuwse landsfort, weer- en vormgegeven in een hedendaags jasje. Nu bijkt deze vormgeving niet altijd perfect en functioneel uit te pakken. Zo is de blauwe verlichting in de goot al jaren kapot, en is de verlaagde goot een soort obstakel voor voetgangers en evenementen.

‘Walk of Fame’

De gemeente gaat dit niet alleen herstellen en aanpassen, maar wil er ook nog iets aan toevoegen.
De goot wordt iets vlakker vormgegeven zodat mensen het plein makkelijker kunnen benaderen.
Daarnaast wordt er een soort “Walk of Fame” in verwerkt, in het kader van Serious Request. De nieuwe goot krijgt 15 locaties waar een ‘beroemdheid’ die het Glazen Huis gaat betreden, zijn naam en handtekening kan achterlaten. Dat zal op een hightech manier gebeuren waardoor het heden met het verleden wordt verbonden en een blijvend aandenken aan dit speciale evenement ontstaat.

Overlast

De “goot” wordt vervangen tussen 12 november en begin december. Hiervoor werden en worden diverse werkzaamheden uitgevoerd. Daarbij kan enige hinder en overlast ontstaan, ook wat de bereikbaarheid van het plein betreft.
Er is inmiddels een voetgangerstoegang, een soort loopbrug gemaakt waardoor het plein tijdens de werkzaamheden gemakkelijker te benaderen blijft en de bedrijven op het Pancratiusplein beter bereikbaar zijn.

Reacties