Nieuwe ‘AED’ nabij winkelcentrum Heerlerbaan

Foto: Reanimatienetwerk Heerlerbaan

Sinds 12 november is het winkelcentrum Giesen-Bautsch en haar directe omgeving in de wijk Heerlerbaan een stuk ‘hart-veiliger’.

Het reanimatienetwerk Heerlerbaan heeft, in samenwerking met het SBOH, een AED (Automatische Externe Defibrillator) geplaatst bij de nieuwe huisartsenpraktijk van drs. van Daal. De huisarts verleende geheel belangeloos haar medewerking om de AED-kast tegen de gevel te plaatsen en te voorzien van de aansluiting.

Burgerhulpverleners

Dit is de derde AED op Heerlerbaan. De andere 2 AED’s hangen bij De Caumerbron en bij Zorgcentrum Oranjehof. Alle kastjes zijn voorzien van een cijfercode. Alleen geregistreerde burgerhulpverleners krijgen bij een oproep, via een SMS of app, de cijfercode van de betreffende AED die ze moeten ophalen. Behalve bekendheid met de werking van de AED wordt van de burgerhulpverleners ook verwacht dat ze kunnen reanimeren, want met een AED alleen red je het niet. Belangrijk is ook dat zo snel mogelijk 112 wordt gebeld zodat het hele systeem in werking gezet kan worden.

Het reanimatienetwerk gaat bekijken hoe zij de komende tijd het reanimatiewerk in de wijk en de levensreddende werking van de AED’s meer onder de aandacht van bewoners op Heerlerbaan kunnen brengen.

AED

Bij een hartstilstand is reanimeren en de inzet van een AED van levensbelang. Een AED is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren.
De volledige naam van een AED is ‘Automatische Externe Defibrillator’. Door dit defibrilleren kan het normale hartritme hersteld worden bij zogenaamd kamerfibrilleren, een ernstige ritmestoornis. Bij kamerfibrilleren worden de hartkamers snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken.
Bij een hartritmestoornis waarbij defibrillatie zinvol is, wordt een elektrische schok gegeven die het hart als het ware ‘reset’. Na de schok zijn alle hartspiercellen als het ware weer gelijk geschakeld en moet het hart weer gewoon gaan pompen.

Meer weten? Kijk op hartslagnu.nl !

Reacties