Musea ‘van de toekomst’ in Kerkrade geopend: Columbus, Cube, Continium

Sinds gisteren is de nieuwe museale drie-eenheid in Kerkrade geopend voor het publiek. Nadat op 8 oktober Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima al de officiële ingebruikname van de 3 musea verrichtten, kan nu ook het publiek kennismaken met de “3 C’s” op het Museumplein naast het station.

Wereldprimeur

Met Columbus heeft Limburg een wereldprimeur te pakken. Bezoekers zien in ’s werelds eerste omgekeerde planetarium in “Earth, our planet, our home” wat tot nu toe slechts door het vizier van astronauten gezien kon worden: de blik op de aarde vanuit de ruimte.
Cube, de 6 verdiepingen tellende kubus, is een plek voor internationaal design en co-creatie met de bezoekers.
In het Continium kan de bezoeker spelenderwijs kennismaken met technologie en kan er onderzocht worden wat wetenschap voor ons leven betekent.

Architectonisch visitekaartje

Het Museumplein is ook architectonisch van grote klasse. Naast de 3 aparte instellingen, elk in een karakteristieke vorm, speelt de openbare ruimte ook een essentiële, verbindende rol in dit prestigieuze project. Het Museumplein vormt het visitekaartje van Kerkrade en de entree tot de stad. De openbare routes tussen de musea herbergen horeca en doorkruisen het gebied, bijvoorbeeld als looproute van het station naar de stad.

Voortrekkersrol

Het ensemble van de drie instellingen en de verbonden openbare ruimte is het geesteskind van Hans Gubbels, directeur van Continium discovery center. “De plaats van het museum in de maatschappij is aan verandering onderhevig. In een ontgrensd en toekomstbestendig museum gaat het om debat en participatie in plaats van alleen toeschouwen. Met Museumplein Limburg nemen we hierin een voortrekkersrol. We willen een omgeving creëren waar kennis en verwondering over wetenschap, technologie, design en onze aarde tot bloei komen.” Daarnaast geeft het totale project een culturele, economische en toeristische ‘boost’ aan de stad en de regio.

De 3 museale instellingen worden nu al geprezen als de musea van de toekomst vanwege hun unieke en ontgrensde karakter.

Reacties