Met Natuurmonumenten door het Imstenraderbos

Foto: Pixabay

Trek zondagochtend 18 oktober uw wandelschoenen aan en ontdek hoe mooi het bos er in de herfst bijligt. Speciaal in het Imstenraderbos in Heerlen-Zuid, het prachtige hellingbos tussen Heerlerbaan, Imstenrade, Ubachsberg en Benzenrade.

Via Natuurmonumenten kunt u zich nog aanmelden voor een mooie wandeltocht van zo’n 2 uur of 5 kilometer waarbij u bovendien alles te weten komt over ‘dood hout’ en het leven dat hierin voorkomt.

Beuken- en eikenbos

De kern van het Imstenraderbos in Heerlen bestaat uit een zeer oud beuken-en eikenbos. Door de oude bomen is er ook dood hout aanwezig, wat weer goed is voor zogenaamde holenbroeders als spechten, uilen en vleermuizen. Rondom dit hellingbos wordt het landschap afgewisseld met nieuwe bosaanplant, graslanden, akkers en holle wegen. Het ligt op de grens van de stad Heerlen en het heuvelland.

Dood hout in het bos

Het liggende en staande dode hout (bomen) is belangrijk voor het leven in de bossen. Zoogdieren, vogels, insecten, schimmels en micro organismen leven van en in het dode hout. Ze breken het dode hout af. Hierdoor komen er voedingsstoffen vrij. Deze voedingsstoffen komen dan weer als voedsel beschikbaar voor levende planten. Ook vinden zoogdieren en vogels beschutting vinden in en onder een dode boom. Dat is ook de reden dat er een deel van het dode hout, van de dode bomen blijft staan (mits niet gevaarlijk voor wandelaars) en blijft liggen in het bos. Dus Natuurmonumenten ruimt niet al het dode hout op. Tijdens de excursie gaan we op zoek naar de dieren en paddenstoelen op het dode hout.

Praktisch

U dient zich voor deze wandeling aan te melden via Natuurmonumenten.
Verzamelen bij het parkeerterrein van voetbalclub RKHBS aan de Zandweg 193, 6419 PK Heerlen.
Het Imstenraderbos is een hellingbos, de route gaat dus op en neer, trek goede wandelschoenen aan.
Honden mogen helaas niet mee. Neem vooral een fototoestel mee om schitterende herfstplaatjes te schieten, en eventueel een lege tas om onderweg boomvruchten of andere herftsschatten te verzamelen.
Leden van Natuurmonumenten en ‘Kinderen van OERRR’ betalen € 5,00, niet-leden betalen € 8,00.

Reacties