Streekbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan de Mijnstreek Limburg

Vanmiddag bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Mijnstreek Limburg, en zijn daarbij in Heerlen te gast op de Onderwijsboulevard bij het Arcuscollege.

Tijdens het streekbezoek staat de transformatie van Limburg van de mijnen naar een toekomst vol economische mogelijkheden centraal. Vijftig jaar na de aankondiging van de mijnsluiting viert de voormalige mijnstreek tijdens het Jaar van de Mijnen haar verleden, heden en toekomst.

Nadat het Koninklijk Paar in Kerkrade het mijnwerkersmonument d’r Joep hebben bezocht, de opening hebben verricht van het vernieuwde Museumplein en bij Schacht Nulland oud-mijnwerkers hebben gesproken gaat het Koninklijk gezelschap via het eerste trace van de Buitenring naar Heerlen.
Hier staan een kennismaking met en gesprekken over de transformatie naar een attractieve en innovatieve regio op de agenda, via een bezoek aan het Arcus College op de Onderwijsboulevard. Gesproken zal worden over hoe de mijnstreek een nieuwe economische en fysieke impuls krijgt.
Onder andere aan de hand van het project Internationale Bau Ausstellung Parkstad (IBA-Parkstad); een uit Duitsland afkomstige aanpak voor stedelijke vernieuwing. Daarna volgt nog een gesprek over de Bightlands Campussen in Sittard-Geleen en Heerlen, en zullen de Koning en Koningin spreken met studenten van het Arcus College (MBO) en Zuyd Hogeschool (HBO) over hun toekomstplannen en over de betekenis van de regio voor hen.

Ter afsluiting van hun bezoek aan de Mijnstreek spreken Willem-Alexander en Maxima in het stadhuis in Geleen met ondernemers uit de voormalige mijnstreek over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst.

Reacties