Wilhelmina Trappenmarathon: zwaarste marathon van Nederland

Weinig uithoudingsvermogen en stramme knieën? Dan kunt u zich aanstaande zaterdag beter als toeschouwer en niet als deelnemer melden bij de Trappenmarathon op de Wilhelminaberg in Landgraaf.

Zwaarste marathon van Nederland

Want de Wilhelmina Trappenmarathon is ongetwijfeld de zwaarste marathon van Nederland. Is het voltooien van de klassieke 42-en-nog-een-beetje kilometers op zich al een prestatie van formaat, bij deze trappenmarathon op de flanken van de Wilhelmina steenberg beklimmen de deelnemers daarbij ook nog eens per rondje
(± 1.050 m) de 508 treden van Nederlands langste trap en overbruggen ze 80 hoogtemeters.
Atleten die de hele marathon lopen krijgen dus 40 beklimmingen, bijna 21.000 treden en 3.200 hoogtemeters voor de kiezen dan wel onder de zolen. Alleen maar klimmen en dalen dus, vlakke stukken alleen maar de plateautjes tussen de 508 traptreden.

Trappenmarathon en ‘Jaar van de Mijnen’

De ‘Wilhelminaberg’ fungeerde in het verleden al als decor van het NK berglopen en sprintwedstrijden naar de top. Maar een langere afstand ontbrak nog op het zwarte restgesteente uit de voormalige staatsmijn Wilhelmina. Het fysiek zware werk van de mijnwerkers, gecombineerd met dat sportieve hiaat, inspireerde enkele initiatiefnemers tot het organiseren van een sportieve ‘top’-prestatie in de vorm van een trappenmarathon. Waarbij het aantal hoogtemeters nagenoeg overeenkomt met de diepte van de diepste mijnschacht van Staatsmijn Wilhelmina.

Diverse afstanden

Gelukkig kunnen deelnemers zich zaterdag ook stuklopen en sufklimmen op kortere afstanden. Naast de hele marathon is de halve marathon een optie, en verder zijn er wedstrijden van 5 en van 10 kilometer uitgezet.
Voor lange afstandswedstrijden is het uitgezette parcours vrij kort, zoals gezegd rondes van ongeveer een kilometer. Ideaal voor het publiek in ieder geval, dat de deelnemers vaak in actie langs ziet komen en kan aanmoedigen.

De organisatie meldt dat er tot nu toe zo’n 200 aanmeldingen binnen zijn, waarvan ongeveer een 25-tal de ultieme uitdaging van de marathon aangaat.

Programma

  • 08.00 uur   Opening inschrijfbureau ( V.V. Schaesberg kantine)
  • 10.00 uur   Start Last man Standing en de X-Bionic marathon.
  • 10.30 uur   CrossXvest Challenge Alle afstanden
  • 11.00 uur   Halve Marathon
  • 12:00 uur   Team No Limits
  • 13.00 uur   X-Socks 10 KM
  • 15.00 uur   5 KM try to climb
  • 17.00 uur   5 KM try to climb ( 2e startgroep)

Reacties