Parkeergeld betalen via uw mobiele telefoon

Foto: Google

Voor linguisten klinkt ‘mobiel parkeren’ misschien een beetje vreemd. Je kunt immers alleen parkeren als je mobiel bent. Maar doorgaans begrijpt iedereen dat hiermee het betalen van je parkeergeld met een mobieltje wordt bedoeld.

In het centrum van Heerlen kun je vanaf 1 oktober 2015 de parkeerkosten op deze manier gaan betalen. Behalve dat je gemakkelijk via je telefoon betaalt en dus ook niet meer op zoek moet naar muntstukken in portemonnees, broekzakken of handtassen, biedt deze nieuwe parkeermethode ook het voordeel dat je alleen betaalt voor de tijd die je daadwerkelijk parkeert.
Op bijna alle parkeerplaatsen op straat waar nu ‘gewoon’ betaald parkeren is, wordt dit mobiel parkeren mogelijk, een paar losse parkeermeters op sommige plaatsen daargelaten. De parkeertarieven die via mobiel parkeren in rekening worden gebracht zijn gelijk aan wat u bij de ‘ouderwetse’ kaartjesautomaat betaalt. Alleen betaalt u mobiel achteraf de echt geparkeerde tijd. Handig als een afspraak niet doorgaat, of de winkel blijkt dicht te zijn, en je veel eerder bij je auto terug bent dan gedacht.

Hoe werkt mobiel parkeren?

Mobiel parkeren is vrij eenvoudig. Je parkeert de auto, in dit geval in het centrum van Heerlen, op een parkeerplaats met een betaalautomaat. Deze betaalautomaat heeft een ‘eigen’ nummer dat je doorgeeft bij het ingaan van de parkeertijd. Dat kan via een app, sms of telefoontje; afhankelijk van je provider. Bij terugkomst check je weer uit, en de parkeertijd stopt. Zo wordt de exact geparkeerde tijd berekend.
Ook geen gehannes meer met een kaartje, dat wél of niet zichtbaar in de auto ligt. Want de controle gebeurt nu op basis van het kenteken: de parkeercontroleurs kunnen via het scannen van het kenteken zien of het voertuig bij de parkeerprovider is aangemeld of niet.

Eerst een aanbieder kiezen

Want je moet wel eerst aangemeld zijn bij een van de providers die deze dienst aanbieden wil je mobiel kunnen parkeren.
Heerlen heeft voor beheer en registratie een overeenkomst afgesloten met het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), en hierbij zijn de meeste bekende aanbieders van het mobiel parkeren aangesloten. Bijvoorbeeld SMS Parking, My Order, Sunhill, Parkmobile, Park-line, Yellowbrick, ANWB parkeren, MKB Brandstof en Multi Tank Card. Bent u eenmaal bij een van deze providers aangesloten, dan heeft u daar ook profijt van in andere steden waar mobiel parkeren is ingevoerd.

Reacties

Cookieinstellingen