Documentaire ‘MijnstreekComplex’ in première tijdens NFF 2015

De filmdocumentaire ‘MijnstreekComplex’ gaat in dit Jaar van de Mijnen in première tijdens het Nederlands Film Festival 2015 op 27 september.

Het is een filmisch verslag van jongeren in de voormalige Limburgse mijnstreek die een halve eeuw na de aankondiging van de mijnsluitingen zoeken naar manieren om het verleden te begrijpen en te (her)waarderen, ook al is er om hen heen niets meer dat aan de mijnen herinnert.

Urban culture: het nieuwe gezicht van de mijnstreek

Muziek, tatoeages, graffiti. De voormalige Nederlandse mijnstreek zit vol verwijzingen naar het mijnverleden. Maar wat hebben Zuid-Limburgse jongeren met een geschiedenis die totaal is weggevaagd en waar amper over gesproken wordt door hun ouders en grootouders?

De film ‘MijnstreekComplex’ volgt enkele jonge mensen die zich in hun werk en persoonlijke leven sterk verbonden voelen met het mijnverleden. Ze zijn trots op het verleden dat ze eigenlijk niet kennen, maar dat wel van grote invloed is op hun leven en identiteit. Ieder op hun eigen manier zoeken ze naar wegen om de herinnering aan de mijnen levend te houden. Op die manier belichamen de personages in deze film een streek die op zoek is naar zijn identiteit en de plek die het mijnverleden daarin zou moeten krijgen.

Mijnverleden

Ondanks dat 50 jaar na dato bijna alle fysieke sporen van het roemruchte mijnverleden zijn uitgewist, zitten de mijnen nog altijd in het DNA van zijn bewoners. De trots die de mijnwerkerscultuur kenmerkte werd totaal verwoest toen de toenmalige minister van Economische Zaken Joop den Uyl in 1965 de sluiting van de mijnen aankondigde, waardoor meer dan 70.000 mensen hun baan verloren en de wereld van de mijnwerkers en hun families in elkaar stortte. De mijnen, die tot die tijd een bron van welvaart waren voor heel Nederland, werden in rap tempo ontmanteld; de samenleving verweesd achterlatend. Vijftig jaar na dato zijn de gevolgen van de rigoureuze mijnsluitingen nog altijd voelbaar en zoekt de streek nog altijd naar oplossingen voor de complexe geografische, economische en maatschappelijke vraagstukken maar ook naar identiteit en naar manieren om het verleden een plek te kunnen geven. Waar het mijnverleden lange tijd een pijnpunt was waar binnen families nauwelijks over werd gesproken, vind je zijn symboliek tegenwoordig terug op muren, op lichamen en in de muziek: urban art als moderne relikwie van een pijnlijk verleden. Zo geeft de jongere generatie een hedendaagse interpretatie van de erfenis van het mijnverleden.

  • Scenario en regie: Sergej Kreso
  • Camera: Wiro Felix, Jefrim Rothuizen
  • Geluid: Tim van Peppen
  • Montage: Patrick Schonewille
  • Geluidsmix: Ranko Paukovic, Jo Smeets
  • Producent: Joost Seelen

‘MijnstreekComplex’ (2015) is een productie van Zuidenwind Filmprodukties in coproductie met L1, en kwam tot stand met steun van het Mediafonds en het VSBfonds.