Arcus College en Leeuwenborg College gaan “talentenprogramma’s” aanbieden

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Zo’n 65 mbo-scholen starten dit jaar een ambitieus onderwijsprogramma waarmee talentvolle mbo-ers zich verder kunnen specialiseren.

Een speciaal Duitsland-programma dat talentvolle mbo-studenten beter voorbereid op mogelijkheden als vakman over de grens, een Cas Spijkers Academie die een selecte groep topstudenten opleidt tot topkok, een Ondernemersacademie voor mbo-studenten die een eigen bedrijf willen starten of een nieuwe laborator-opleiding waarbij 2 opleidingen (procesoperator en laborant) worden gemixt.
De scholen geven daarmee massaal gehoor aan de oproep van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om mbo-ers meer uit te dagen om zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied.
De bewindsvrouw stelt voor de nieuwe talentenprogramma komende 4 jaar een bedrag van bijna € 100 miljoen beschikbaar. Ze verwacht dat de programma’s ook een positief effect hebben op de kwaliteit van het hele middelbaar beroepsonderwijs. Dat maakte ze vandaag bekend tijdens een bezoek aan de HMC mbo vakschool in Rotterdam.

Laborator: cross-over tussen opleidingen

Voorwaarde is wel dat scholen een goed uitgewerkt talentenprogramma ontwikkelen. Scholen kunnen op verschillende manieren invulling geven aan excellentie-programma’s.
In de regio Heerlen gaan het Arcus College en Leeuwenborg College verschillende talentenprogramma’s aanbieden. Eén van de programma’s is een gezamenlijk nieuwe opleiding’ tot ‘laborator’, een cross-over tussen de opleiding tot procesoperator en de opleiding tot laborant/analist. De scholen willen de studenten hiermee beter toerusten voor toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor procesoperators en laboranten.

Reacties

Cookieinstellingen