Gratis voorstelling van ‘ZUJERLEECH’ in Theater Heerlen

Zondag 13 september van 12.00 tot 16.00 uur organiseert Parkstad Limburg Theaters voor kinderen tussen 4 en 12 én hun ouders een tweede FantaZIEdag: een gratis theatermiddag, met workshops, rondleidingen, een show techniek, een theaterspeelplein, schminken, knutselen, voorlezen én een gratis voorstelling.

De vorige editie in september 2014 was zó succesvol, dat het theater besloot de middag nog steeds gratis aan te bieden, maar wél aan het publiek te vragen zich tevoren in te schrijven, voor de toegang en voor de diverse activiteiten.

Het Limburgse Jeugdtheatergezelschap Het Laagland speelt om 13.00 uur haar vier-sterren-voorstelling ‘Zujerleech’. Voor alle kinderen vanaf 10 én voor hun ouders.

Zujerleech

Najaar 1975. Vier kinderen maken zich op voor een kauwgomballen kraak bij de plaatselijke frituur. Möp, Waus, Emilio zijn Limburgse arbeiderskinderen, Silvia de dochter van een Hollandse directeur. Al hun vaders werken bij DSM, ‘de lichtfabriek die nooit stopt’.
Ondanks hun akkefietjes vinden de 4 een manier om met elkaar om te gaan. Om fantasievol te dealen met de onzekere wereld om hen heen. Ze hebben een humorvolle kijk op de buurt, op het leven van alledag en op hun eigen toekomstmogelijkheden. Samen delen ze spannende verhalen, zoals alleen kinderen dat kunnen.
Hun wereld verandert echter voorgoed als ze ongewild terecht komen in een grote mensengebeurtenis. Zo’n gebeurtenis die vaders wegneemt, een gemeenschap ontwricht en vriendschappen kapot maakt.

Zujerleech vertelt een ingrijpend grotemensenverhaal vanuit de beleving van 4 kinderen. Deze gebeurtenis wierp in 1975 een schaduw over de Westelijke Mijnstreek. Het zijn altijd de kinderen, en hun veerkracht, die ons weer dichterbij het licht brengen. Bij ons eigen, innerlijke Zujerleech dat, net als de duizenden lichtjes van DSM, nooit uitdooft en schaduwen kan verdrijven. En, dat elke getroffen gemeenschap, ook 40 jaar na dato, soms nog goed kan gebruiken.

Reacties