Laatste klinische operatie in “Atrium” Brunssum

Vanmiddag is de laatste klinische operatie in Zuyderland Medisch Centrum Brunssum uitgevoerd. Mevrouw Ritzen was deze 7e augustus rond 14.30 de laatste patiënt die behandeld werd in één van de vier klinische operatiekamers.

Ook de Dagverpleging en de verpleegafdeling (kort verblijf) van locatie Brunssum sloten vandaag de deuren.
Overigens blijft de speciale OK voor oogheelkunde nog in gebruik tot het voorjaar 2016.

De 4 operatiekamers, Dagverpleging en verpleegafdeling verhuizen allemaal naar locatie Heerlen, waar in september de nieuwbouw wordt geopend. De vijfde (poliklinische) operatiekamer van het Oogheelkundig Dagcentrum volgt later, maar blijft tot en met het eerste kwartaal van 2016 nog op de huidige locatie in Brunssum gehuisvest. Dat geldt tevens voor de huidige poliklinieken, de functieonderzoek-afdelingen en een aantal ondersteunende functies, die ondergebracht worden in het zorgplein in Brunssum dat volgend jaar opent.

De eerste operatie in Brunssum werd begin jaren ‘60 uitgevoerd. Tussen 1990 en 2000 maakte het aantal operaties een sterke groei door. Na de sluiting van de OK’s in Kerkrade (2001) steeg dat aantal nog verder. In 2014 werden er tussen de 10.000 en 12.000 operaties gedaan in Brunssum.

Jack Vrancken, sinds 1990 afdelingshoofd van de OK’s in Brunssum, is trots op de grote hoeveelheid patiënten die in afgelopen decennia op locatie Brunssum geholpen zijn. “Maar rationeel gezien is de tijd er nu echt rijp voor,” zegt Vrancken. “We gaan de veilige en kwalitatieve zorg die we in Brunssum altijd hebben kunnen bieden, nu voortzetten in Heerlen waar we weer de beschikking hebben over een groot, mooi en volwaardig ziekenhuis.”

Wat blijft er wel nog in Brunssum:

  • Alle poliklinieken;
  • Radiologie;
  • Het laboratorium met de prikdienst;
  • Het Geheugencentrum;
  • Bijzondere Tandheelkunde;
  • Nederlandse Obesitaskliniek (NOK).

Op 1 april 2016 gaat ook dit deel van Brunssum op in òfwel locatie Heerlen, òfwel het nieuwe zorgplein in Brunssum. Het gebouw, dat nu ‘Mijn, Centrum voor Medische Zorg’ wordt genoemd, telt volgend jaar meerdere zorgaanbieders. Zuyderland is straks, met zo’n 2700 vierkante meter, de grootste huurder.
Ons ziekenhuis blijft echter ook dan de eigen naam gebruiken: Zuyderland Medisch Centrum Brunssum.

Reacties