Maak kasten vast aan de muur

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Twee peuters kwamen in de VS om het leven doordat Ikea-kasten van het type Malm omvielen. Nog eens 4 mensen in de VS raakten gewond door omvallende Malmkasten. De kasten worden ook in Nederland verkocht. Ikea waarschuwt: maak kasten goed vast aan de muur of houd kinderen uit de buurt!

“Ze zijn onstabiel als je ze niet aan de muur vastzet”, zegt ook de CPSC, de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission.

Volgens persbureau AP zijn er in totaal 65 miljoen Malmkasten verkocht. Er zijn in totaal 14 klachten ingediend over deze kasten omdat zij omvielen. Sinds 1989 zijn drie mensen omgekomen doordat andere Ikea-kasten omvielen. In Nederland zijn er zover bekend geen ongelukken met Ikea-kasten gebeurd.

Wat moet je doen als je zo’n kast hebt?

In de VS worden bevestigingshaakjes uitgedeeld aan mensen die al een Malmkast hebben, maar in Nederland gebeurt dat niet. “In de VS komt elke 2 weken een kind om door omvallende meubels, tv’s etc. Daarom zijn ze daar nu een grote campagne gestart, waar de actie van Ikea deel van uitmaakt”, zegt Ikea Nederland tegen RTL Nieuws.

“In Nederland waarschuwen we op verschillende manieren dat mensen hun kast goed moeten vastmaken: op de website, bij de artikelen en in de laden zitten stickers met waarschuwingen. Dat bevestigingsmateriaal moet je apart kopen, want wat je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van de muur waar je de kast tegenaan wilt zetten. In de winkel kunnen wij daarover adviseren.”

Slachtoffers

Tot nu toe zijn er alleen slachtoffers gevallen in de VS. Een van de slachtoffertjes was een 2-jarig jongetje uit West Chester in de staat Pennsylvania. De jongen kwam in februari vorig jaar vast te zitten tussen zijn bed en een omgevallen Malmkast met 6 laden. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Het andere slachtoffer was een jongetje van bijna 2 jaar. In Snohomish in Washington kreeg hij een kast op zich met 3 laden.

Reacties