Oud Roda JC-icoon en voormalig Oranje-international Dick Nanninga (66) overleden

Foto: Wikimwsi

Oud-Roda JC speler en voormalige spits van het Nederlands elftal Dick Nanninga is overleden, zo meldde Roda JC vandaag. Dick Nanninga overleed in het ziekenhuis van Maaseik, op een leeftijd van 66 jaar.

Topscorer

Dick Nanninga speelde 8 jaar in de hoofdmacht van Roda JC. In 225 wedstrijden werd hij clubtopscorer met 107 treffers, de 14 doelpunten uit de bekercompetitie niet eens meegerekend. Bij het scoren was zijn hoofd, dat de totale lichaamslengte tot 189 cm opschroefde, het voornaamste wapen. Menige voorzet vanaf de flanken verdween via de ‘betonnen kop’ van Nanninga in het net van de tegenstander.
Dick Nanninga is de club uit Kerkrade, die hem in 1974 voor een transfersom van een slordige 3.500,- gulden naar Kaalheide haalde, altijd trouw gebleven. In een interview uit 2001 geeft hij aan dat hij een prima contract had getekend en altijd uitstekend behandeld was door Roda JC. “Dan moet je ook consequent blijven, vond ik. Achteraf had ik het uit sportieve overwegingen misschien toch moeten doen. Mijn hart is echter altijd bij Roda JC gebleven”.

WK-finale in Argentinië

Maar de spits zal de voetbalanalen vooral ingaan omdat hij tot nu toe als enige Oranjespeler een velddoelpunt wist te scoren in een WK-finale. In 1978 was de voormalige betonstorter verantwoordelijk voor de gelijkmakende 1-1 tegen Argentinië, die uiteindelijk alsnog verloren ging met 3-1.

De aanvaller maakte daarna ook nog deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het EK 1980.
In totaal speelde hij 15 interlands, waarin hij 6 keer doel trof.

Reacties