Mysterie van moeder en kind opgelost

Foto: John Dupré

Twee dagen geleden plaatsten we in Heerlen.Nieuws.nl een oproep van John Dupré uit Hudson, Massachusetts, USA.

Hij had van zijn oom foto’s geërfd waarop deze Raymond Dupré in de winter van 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog stond afgebeeld gedurende zijn diensttijd in Europa. Op een van de foto’s stond zijn oom afgebeeld samen met een moeder met kind, met op de achterkant van die foto een adres in Heerlen, de ‘Follenstraat 4’.
John vroeg of dit adres bij ons bekend was, en gaf aan dat hij meer informatie probeerde te krijgen over de mensen die daar in 1944 gewoond hadden, en eventueel over de vrouwen op de foto.

Hoe klein de wereld anno 2015 geworden is, vooral door het gebruik van de (social) media, blijkt uit het feit dat de vraag van John binnen één dag opgelost was!

Reacties

Aan de hand van de oproep, die we ook via Facebook bekendmaakte, kwam een aantal reacties binnen.
Eén reactie was van de zus van het kleine meisje dat op de foto stond; zij was hierop geattendeerd door een vriendin van haar moeder die de foto herkende, want zelf woont ze inmiddels niet meer in de buurt van Heerlen.
Ook de zoon van het kleine meisje, dat inmiddels de eerbiedwaardige leeftijdsgrens van 70 jaar al ruim heeft overschreden, reageerde op de oproep. Zijn ouders leven nog, en zijn moeder herkende de foto ook meteen omdat ze die zelf thuis had.

John Dupré stuurde later meer foto’s, waarop meer kinderen waren afgebeeld.
Hij is erg in z’n nopjes. Hij weet niet alleen wie de dames op de foto zijn, maar bovendien is het jonge meisje uit 1944 nog in leven en weet die nog dat hun gezin destijds met die Amerikaanse sergeant bevriend was. Zij zijn alleen altijd in de veronderstelling geweest dat deze Raymond bij het Ardennenoffensief om het leven was gekomen.

‘Babe’

Toch hebben ze naderhand nog contact proberen te zoeken met de Amerikaan, maar dat wilde niet lukken. Naar nu blijkt mede doordat Raymond destijds bij iedereen bekend stond onder zijn ‘nickname’ Babe. Ook zijn neef John kende hem alleen onder die bijnaam.
‘Babe’ overleefde de oorlog dus en ging terug naar Amerika. Hij is niet getrouwd, en is in 1978 overleden.

John en de betreffende familieleden uit de ‘Follenstraat’ hebben nu elkaars e-mailadressen zodat ze hun verhalen verder kunnen aan- en invullen.

Iedereen bedankt die gereageerd of op een andere manier meegeholpen heeft om deze oproep uit Amerika succesvol ten einde te brengen. Vooral namens John Dupré!

Reacties