Komend weekeinde de 2e editie van het Romeins Festival ‘Sempervivetum’ in Bocholtz

In het aankomend weekend, op 18 en 19 juli vindt weer een invasie plaats van het Bongerdpark in Bocholtz door ruim 120 ‘echte’ Romeinen en Eburonen.

Re-enactors uit heel Europa zijn te zien op het 2 dagen durende festival. Het zijn gerenommeerde groepen die een prachtig beeld geven van het toenmalige dagelijkse leven in het leger van Julius Caesar dat destijds door Europa trok en over het platteland in onze regio. De re-enactors zijn gekleed in Romeinse of Eburoonse outfit, gebaseerd op lokale vondsten zoals schoeisel, mantelspelden, haarspelden, aardewerk, munten, meubilair etc.
Bezoekers ervaren hoe iemand uit die periode er uitzag en welke dagelijkse objecten hij/zij zoal gebruikte. Tijdens het festival mogen deze gebruikersvoorwerpen ook worden uitgetest.

Romeinse tijden herleven

In een Romeins Marskamp oefenen soldaten voor de vele oorlogen. In het Romeins Burgerkamp is te zien hoe de Romeinen kookten, weefden en schreven in het Latijn. Er is veel interactie met het publiek.
Voor de kinderen is er een kinderparcours. Ze mogen zelf aan de slag met rietvlechten of zwaardvechten. Een Eburoonse verhalenverteller laat vervlogen tijden herleven. Wie honger of dorst heeft kan de Romeinse hapjes en drankjes proberen.

Voor de echte geschiedkundige liefhebber zijn er een aantal korte lezingen en een infomarkt met stands van onder andere het Thermenmuseum en de Katakomben, een Romeinse markt en een archeologisch spreekuur. Ook is er een gids die wandelaars langs Romeins erfgoed in Bocholtz leidt. En als herinnering kunnen bezoekers met het hele gezin in Romeinse kleding op de foto.

‘Sempervivetum’

Degenen die zich, tijdens het lezen van dit stuk tot nu toe, al die tijd afvragen wat de naam ‘Sempervivetum’ nu eigenlijk betekent of inhoudt: het zou de oudst bekende naam van Simpelveld zijn en betekent ‘begroeid met altijd groene wilde struiken, b.v. hulst’. Zo genoemd naar het uitzicht van ons gebied door de kolonisten uit Wallonië na de Romeinse tijd, misschien in de 6e – 8e eeuw, tijdens het Merovingische Koninkrijk. Het is maar dat u het weet en goed beslagen ten ijs komt komend weekeinde in Bocholtz.

Entreetickets in de voorverkoop

Geïnteresseerden, die het Romeins Festival willen bezoeken, kunnen terecht bij de voorverkoopadressen: Laval (Dr. Nolenstraat 25) en de Plus Supermarkt (Gasthof 2) in Bocholtz en in Simpelveld bij de Plus Supermarkt (Kloosterplein 27). Tickets kunnen tevens gekocht worden in de VVV Limburg Winkels in Gulpen, Heerlen, Sittard, Vaals en Valkenburg. Digitale tickets kunnen besteld worden via www.sempervivetum.nl.

Informatie en organisatie

Uitgebreidere informatie over het Romeins Festival Sempervivetum, waaronder het complete programma van beide dagen, treft u aan op hun website.

Het evenement wordt georganiseerd door Stichting SPQR in nauwe samenwerking met gemeente Simpelveld en is mogelijk gemaakt door subsidiebedragen van gemeente Simpelveld, het Huis voor de Kunsten en sponsorbijdragen.

Reacties