Onrust in Meezenbroek

Afgelopen nacht, van zondag 12 op maandag 13 juli rukte de brandweer van Heerlen uit voor een buitenbrand aan de Dr. Kuyperstraat in de Heerlense wijk Meezenbroek.

De brand bleek aangestoken: een bankstel dat gereed stond om door de kringloopwinkel te worden opgehaald, ging in vlammen op. Een gedeelte van de voorgevel onder de appartementen werd daardoor ook door het vuur aangetast.

Geluk bij ongeluk

Een passerende politiepatrouille ontdekte de brand en maakte er melding van bij de brandweer. De laatste tijd patrouilleert de politie intensiever in Meezenbroek vanwege de onrust door met name hangjongeren in de wijk. In dit geval is dat een geluk bij een ongeluk geweest, volgens de politie, omdat hierdoor op tijd de brandweer gealarmeerd kon worden. De bewoners van de erboven gelegen appartementen hadden de brand namelijk nog niet opgemerkt, terwijl de vlammen wel al tot de eerste verdieping reikten.

Overlast in de wijk

Nadat de vlammen waren gedoofd, laaiden de emoties bij de toeschouwers op. Een aantal omwonenden verklaarde dat er momenteel veel overlast is door hangjongeren in Meezenbroek. Ze klagen over ‘een algemeen probleem’, dat sinds de vernieuwde situatie op het pleintje alleen maar erger wordt. De hardnekkigste problemen zijn de drugsgerelateerde overlast en rondhangende jongeren, mede als gevolg van de hoge jeugdwerkeloosheid in de buurt. De bewoners voelen zich duidelijk minder veilig, en de openbare ruimte is verloederd.
Blijkbaar is door verschillende mensen voor deze situatie gewaarschuwd op buurtbijeenkomsten voordat ze de kern van Meezenbroek gingen veranderen. Onderdeel hiervan is de ‘MSP-allee’, een ‘aantrekkelijke, groene en autoluwe langzaamverkeersroute’ die met diverse groene parkjes en groenvoorzieningen met bankjes is opgezet. Velen gaven bij de inspraakrondes al aan dat een dergelijke opzet tot veel problemen zou leiden. Hetgeen nu blijkt uit te komen.
Tot nu toe is er nog niet veel gedaan om dit aan te pakken, en rest de politie niets anders dan het intensiveren van de surveillances in de wijk en goed naar de buurtbewoners te luisteren als zich er weer een calamiteit voordoet.

Door: Mariƫlle Roozen

Reacties