We gaan alweer richting het eind van 2019. De tijd lijkt vaak voorbij te vliegen.
Reden voor een terugblik. En wel op de zoekopdrachten die booming waren dit jaar. Sommige gebeurtenissen lijken dan toch al langer terug dan gedacht. Zo ging dat jaar toch wat minder snel.
In dit overzicht* zijn de maandelijkse zoekopdrachten met de snelste stijging te zien is. Klaar voor een snelle recap? 1, 2, 3: 2019!
In januari dit jaar begint, net als vorig jaar, het populaire programma Wie is de Mol?. Uiteraard is er al interesse in carnaval en blijkbaar vragen velen zich af of het gaat sneeuwen deze maand; op 22 en 30 januari wordt veel gezocht op ‘sneeuw’. En sneeuwen deed het. Ook wordt de serie Judas, over Willem en Astrid Holleeder, vanaf deze maand uitgezonden op RTL 4. De snelste stijgers waren echter de volgende:
Geen schrikkeljaar, dus februari heeft maar 28 dagen. In die tijd wordt op internet veel gezocht naar Temptation Island, Max Verstappen en de Formule 1, de Champions League en uiteraard een ander soort liefde: Valentijnsdag. Ook wordt veel gezocht naar Karl Lagerfeld; het mode-icoon met zonnebril en witte staart overlijdt op 19 februari. De echte toppers?
Duncan Laurence wordt in maart bekendgemaakt als inzending voor het songfestival, Thierry Baudet wint veel stemmen en Yolanthe en Wesley gaan scheiden. Er is een aanslag in Utrecht met meerdere dodelijke slachtoffers. En ook meerdere bekende mensen laten het leven in maart; zanger Keith Flint (The Prodigy), acteur Luke Perry (Riverdale, en veel meer) en model en Miss Teenanger Universe Lotte van der Zee (20) overlijdt tijdens haar wintersportvakantie. Allemaal houden ze het internettende volk bezig. En terecht.
April. De maand van Koningsdag, Avengers Endgame, hiphopartiest Nipsey Hussle die voor zijn kledingwinkel werd doodgeschoten, de acht aanslagen in Sri Lanka op eerste paasdag, Pasen en… de Pasapas. Verder bestond april uit zoekopdrachten naar:
Mei staat vooral in het teken van Europese gebeurtenissen. De Ronde van Italië, verkiezingen voor het Europese Parlement, ramadan, het songfestival en het overlijden van coureur Nikolaus (Niki) Lauda. Ook wordt er veel gezocht naar, en meegeleefd tijdens, de zoektocht naar de Belgische Julie van Espen, die later in het Albertkanaal in Antwerpen wordt gevonden. De meeste aandacht gaat uit naar:
In juni is Nederland in de ban van de processierups. Met z’n brandharen zorgt het diertje voor symptomen als jeuk, rode ogen, een loopneus en een kriebelkeel. Eiken worden gemeden en het lijkt alsof de rups overal ter sprake komt. Naast de rups, is er interesse in het volgende:
Storm Area 51 en ‘Wat is Area 51?’ worden veel gezocht in Google. En dat er vanaf juli nieuwe seizoenen van La Casa de Papel en Stranger Things op Netflix te zien zijn, is wel duidelijk. Ook naar het grote tennistoernooi Wimbledon en een WhatsApp-storing die op 3 juli plaatsvindt, wordt veel gezocht. Maar vooral als er overledenen zijn, lijkt heel Nederland te Googelen. De top 3 van juli:
Augustus staat in het teken van sport(ers), het Lowlandsfestival, Miley Cyrus die zoent met Kaitlynn Carter, de zelfmoord van miljonair en veroordeeld zedenmisdadiger Jeffrey Epstein, het EK Hockey voor vrouwen (gewonnen door Nederland) en de F1 in Hongarije, waarbij Verstappen tweede wordt. Ook zijn veel mensen al op zoek naar informatie over wanneer Expeditie Robinson begint (op 1 september). Maar de meeste aandacht ging uit naar:
September betekent Prinsjesdag op de derde dinsdag. Er is veel interesse in Disney+, een nieuwe streamingdienst die een maand lang gratis te gebruiken is. En vliegmaatschappij Thomas Cook gaat failliet. In de top 3 van deze maand zit ook een oude bekende uit de maand juli:
In oktober gebeurt er veel. Er staan boze boeren met hun trekkers op het Malieveld. Het is Halloween, en dat feest leeft steeds meer in Nederland, de wintertijd gaat in en het bestaan van het ‘spookgezin’ in een boerderij in Ruinerwold komt aan het licht. Verder zorgt Fortnite met haar stunt voor paniek bij gamers; de game gaat opeens op zwart en na een paar dagen verschijnt pas de nieuwe versie, Chapter 2. Ook is er de moord op twee schoonmakers, een stel, in Pathé Groningen en Max Verstappen wordt zesde op de Grand Prix van Mexico. De meest stijgende zoekopdrachten waren die naar:
Heel populair in november: Black Friday. Op 9 november is het ook dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur. Het Parool blikt terug op een eigen artikel na de val van de Muur en het NRC komt met beelden van toen en nu. Museo del Prado bestaat dit jaar tweehonderd jaar, de F1 in Brazilië wordt geracet en de premies van de zorgverzekering worden bekendgemaakt door zorgverzekeraars. Wat waren de favoriete onderwerpen?
De maand is nog niet op z’n eind gelopen, maar op tot aan 11 december zijn er al een aantal populaire zoekopdrachten gedaan. Te beginnen metFiona Viotti, een (nu voormalige) getrouwde lerares van dertig uit Zuid-Afrika, die een relatie had met vijf scholieren. OokDuindorpkan niet ontbreken; in het Haagse dorp vinden al dagen rellen plaats door het schrappen van vreugdevuren. Met tal van vernielingen en arrestaties tot gevolg. Uiteraard wordt er weer veel gezocht opMick’s Rijmwoordenboek. Ook Spotify Wrapped is populair, de muziekstreamingdienst biedt luisteraars een gepersonaliseerd overzicht van de favoriete nummers en artiesten van het jaar. Verder zal de lijst uiteindelijk zeer waarschijnlijk bestaan uit zoekopdrachten die we elk jaar doen. Zoals de Top 2000, de Oudejaarstrekking, vuurwerk en Serious Request.
*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. In Nederland van 1 januari 2019 tot en met 10 december. Hierbij werd gekeken naar de snelste stijgers, op onderwerpen en zoekopdrachten.