Vochtige prak: stinkende bak

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Heeft u de afgelopen tijd door het bijzonder warme weer ook last van een ‘meurende GFT-bak’? Gaan de mieren er met uw etensresten vandoor, of gaat het deksel vanzelf open door de legers opvliegende fruitvliegjes?

Niemand wil maden of andere ‘vieze beestjes’ moeten ruimen, maar met de recentelijke hoge temperaturen lijkt daar steeds moeilijker aan te ontkomen. Daarom 10 handige zomertips voor een ‘schonere’ afvalcontainer, de een wat meer voor de hand liggend dan de andere.

De tips op een rijtje:

  1. Zet de gft-container in de schaduw
  2. Leg onder in de gft-container een stuk papier of een kartonnen eierdoos;
  3. Maak de gft-container regelmatig schoon met groene zeep;
  4. Voeg een theelepel gips toe; dit zorgt ervoor dat de stankoverlast vermindert, terwijl het composteren doorgaat;
  5. Gooi af en toe een handjevol kattenbakkorrels met milieukeur in de gft-container. Deze zijn gemaakt van geperst hout en mogen dus in de gft-container. Ze nemen vocht en geurtjes op;
  6. Verpak vlees- en visresten in een stuk papier en gooi dit in de container die het eerst wordt geleegd;
  7. Laat vochtig gft-afval eerst uitlekken voor het in de bak gaat;
  8. Wissel keukenafval regelmatig in laagjes af met het drogere tuinafval;
  9. Laat de containerdeksel met een houtje op een kiertje staan;
  10. Voeg ‘Containerfris’ of de producten van het merk HG tegen gft-geur toe. Deze middelen gaan stankoverlast tegen, zonder dat ze de kwaliteit van het gft aantasten. Het is te koop bij supermarkten, drogisterijen en doe-het-zelfzaken.

Maden voorkomen en bestrijden

Maden in de afvalcontainer is een probleem dat vooral in de zomer voorkomt. Deze ontstaan doordat vliegen eieren afzetten in etensresten. Dit is te voorkomen door vis- en vleesresten goed in te pakken, zodat vliegen er niet bij kunnen. Maden zijn goed te bestrijden met heet water, of door de container open te zetten zodat ze ‘aan de vraatzucht van de vogels ten prooi kunnen vallen’.