Voetbalhooligan Breda veroordeeld tot 10 maanden cel

Foto: Wikimedia

Tegen een 33-jarige man uit Breda is vandaag door de officier van justitie een jaar cel geëist wegens geweld tegen de politie op 31 mei 2015 na afloop van de voetbalwedstrijd NAC-Roda JC.

De officier hield met deze forse eis rekening met de zware verwondingen van de agent, het doelbewuste geweld door de man en het geweld tegen een persoon met een publieke taak. De politierechter veroordeelde de man tot 10 maanden gevangenisstraf en een schadevergoeding van €2630.

Charges door de politie

Na de voetbalwedstrijd, waarbij NAC degradeerde, probeerden NAC-supporters eerst de aanhangers van Roda JC te bereiken in het stadion. Toen dit mislukte, probeerden enkele honderden NAC-supporters dit opnieuw buiten het stadion. De politie die klaar stond wist met ME-ers op linie de supportersgroep op afstand te houden. Daarbij werden enkele charges uitgevoerd.

IJzeren staaf

Tijdens één van deze charges gooide de dader een ijzeren staaf naar een agent te paard waardoor zij beiden ten val kwamen. De agent kneusde en brak enkele ribben en liep een hersenschudding op. Het paard bleef ongedeerd. De dader, 33-jarige inwoner van Breda kon even later worden aangehouden voor zware mishandeling.

Camerabeelden

Tijdens de zitting van de politierechter toonde de officier van justitie beelden waarop duidelijk te zien is dat de inwoner van Breda de ijzeren staaf bewust naar de agent gooit en juicht als hij hem raakt. Een tweede verdachte, een 22-jarige man uit Breda, probeerde daarna in het tumult diezelfde al op de grond liggende agent ook te raken met een ijzeren staaf maar hij miste. In de menigte wist hij te ontkomen, maar kon vrij snel daarna aan de hand van camerabeelden worden opgepakt. Hij moest zich vandaag ook melden bij de politierechter en werd veroordeeld tot 6 maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk en een stadionverbod.

Schadevergoeding

De tot 10 maanden veroordeelde man moet tevens 2500 euro betalen aan de agent die hij letsel toebracht. Die schadevergoeding is voor de verwondingen die hij heeft opgelopen. Verder is een bedrag van 130 euro toegewezen voor het letsel dat de paarden van de ME hebben opgelopen.

Reacties