‘Orfeo ed Euridice’: opera aller opera’s op 30 mei in Theater Heerlen

Foto: Nederlandse Reisopera

Orfeo ed Euridice: De Nederlandse reisopera is terug in Theater Heerlen met deze alom bejubelde ‘opera aller opera’s’.

Deze opera laat zien wat er met je gebeurt als je de allerdierbaarste ter wereld verliest. Het gaat over verlies, verdriet, rouw en wennen aan het ondraaglijke.

Het bekende Orpheusverhaal is in de opera van Christoph Willibald Gluck uit 1774 teruggebracht tot de essentie, een compact drama voor 3 personages: Orphée, Eurydice en L’amour.

Verhaal

Na de plotselinge dood van zijn jonge echtgenote reist Orpheus af naar de onderwereld om haar terug te halen uit het schimmenrijk. Tijdens zijn reis wordt de mythische zanger tegengehouden door geesten uit de dodenwereld, maar zijn gezang weet hem uiteindelijk naar de Elysische velden te brengen, waar hij Eurydice aantreft. Zij weigert Orpheus te volgen en haar bestaan in vergetelheid te verruilen voor het aardse tranendal. Wanneer zij hem uiteindelijk toch volgt, kijkt Orpheus achterom en zo verliest de bedroefde echtgenoot voor de tweede maal zijn geliefde. Aan het einde geeft de altijd zegevierende liefdesgod Amor de treurende Orpheus zijn geliefde terug.

De productie, geregisseerd door Floris Visser, duurt 95 minuten (zonder pauze), wordt gezongen in het Frans en is voorzien van Nederlandse boventitels.

  • NRC ★★★★★: ”Orphée et Eurydice: wonderschoon”
  • Volkskrant ★★★★★: “Orphée wordt prachtig gezongen door de Britse tenor Samuel Boden” & “Samuel Boden, een jonge Britse tenor met een lichte, maar heldere en loepzuivere stem”
  • Theaterkrant ★★★★★: “Hartverscheurende dans rondom het graf”
  • Telegraaf ★★★★: “Muzikaal is de productie om door een ringetje te halen” & “In personenregie is Visser een absolute meester”
  • Operamagazine.nl: “Reisopera brengt diep ontroerende Orphée”
  • Cultureel persbureau: “Magische Orphée et Eurydice van Reisopera”

Reacties