Meer dan 10.000 Limburgse deelnemers aan de Peuter4daagse

Foto: JOGG Limburg

In de Week voor de Gezonde Jeugd, van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni, wordt in 26 Limburgse gemeenten de Peuter4daagse georganiseerd. De animo is groter dan ooit.
10.519 peuters en 1426 pedagogisch medewerkers van 243 Limburgse kinderopvanglocaties wandelen mee.

In 2016 lanceerde Peuteropvang Heerlen de Peuter4daagse. Deze vierdaagse is in korte tijd uitgegroeid tot een landelijk evenement dat wordt ondersteund door de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG. In Zuid-Limburg draagt de Peuter4daagse bij aan de Trendbreuk (inlopen van de gezondheidsachterstand).

Kinderopvang in beweging zetten

Het belang van voldoende beweging is groot, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Jong geleerd, is oud gedaan. Wandelen is een laagdrempelige vorm van beweging die zeer geschikt is voor peuters en hun ouders. Tijdens de reguliere avondvierdaagse liggen deze kleine kampioenen al in hun bedje, daarom krijgen zij hun eigen versie.

Wandelen past in dagelijks ritme

Doel van de Peuter4daagse is dat de kinderopvang (tot 4 jaar) in deze week van dinsdag tot en met vrijdag elke dag met de peuters gaat wandelen in de directe omgeving. Aan het einde van de week krijgen alle peuters een welverdiende medaille. Zowel peuters als pedagogisch medewerkers bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. De peuters krijgen het goede voorbeeld en leren op jonge leeftijd hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Basis voor ontwikkeling kind

Voldoende en de juiste beweging is niet alleen belangrijk om een gezond gewicht te houden, maar vooral ook voor de brede ontwikkeling van het kind. Het verbetert niet alleen de lichamelijke groei, maar het is ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Bewegen stimuleert de hersenen. Door peuters veel te laten bewegen, leren ze ook begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht, afstand inschatten en samenwerken. Kortom een goede motoriek is de basis voor de algemene ontwikkeling van een kind.

Goede initiatieven uitrollen

Met de JOGG-aanpak maken we in Limburg de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daarnaast laat de Peuter4daagse de kracht zien van de samenwerking tussen Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-regisseurs door goede initiatieven op te schalen.
Dit Limburgse initiatief is opgenomen in het landelijke aanbod van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG; hierdoor kunnen nu alle Nederlandse gemeenten meedoen.
Zie www.peuter4daagse.nl.