Nationale Archeologiedagen: verleden komt tot leven in Thermenmuseum

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het Thermenmuseum brengt tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18 en 19 juni het verleden tot leven!

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18 en 19 juni komt het verleden tot leven in het Thermenmuseum. Er zijn bijzondere activiteiten te beleven: bezoek de interessante lezing van Conservator Karen Jeneson, ga mee met de rondleiding, luister naar de verhalenverteller of maak je eigen badhuis van klei.

Lezing: 2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum

De lezing van Conservator Karen Jeneson ‘2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum’ trekt meteen de aandacht. Het nieuwe verhaal van zowel het badhuis als van Coriovallum, de stad waar het badhuis toe behoorde, wordt op zaterdag 18 juni a.s. om 14:00 uur uit de doeken gedaan!

Met afmetingen van 50x50m, met honderden meters muurwerk en intacte vloeren, is het Romeinse publieke badhuis in Heerlen het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland. Het werd in 1935 ontdekt en in 1940/41 opgegraven. Anno 2017 bleek dat de interpretatie van de resten op sommige punten twijfelachtig was, en dat er nog een heleboel archeologische vondsten op nadere bestudering wachtten. Bovendien lagen de resultaten van opgravingen in de jaren ’50 van de directe omgeving van het badhuis nog altijd op uitwerking te wachten.

In deze lezing van Conservator Karen Jeneson staat dit fascinerende Romeinse gebouw centraal. Hoe is het gebouwd en hoe zag een bezoek aan het badhuis er in de Romeinse tijd uit? En wat zijn de nieuwe inzichten die het onderzoek, uitgevoerd tussen 2016 en 2019 door een team van 26 archeologen uit vier landen? Het nieuwe verhaal van zowel het badhuis als van Coriovallum, de stad waar het badhuis toe behoorde, zal in deze lezing uit de doeken worden gedaan. De resultaten geven bovendien belangrijke inzichten in de ontwikkelingen van Zuid-Limburg in de Romeinse tijd.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Meld je tijdig aan, er zijn slechts 50 plekken beschikbaar. Deelname is gratis na betaling van de entree. Aanmelden kan via: [email protected] Vermeld bij de aanmelding dat het gaat om de lezing en ook naam, aantal personen en telefoonnummer.

Dompel jezelf nog meer onder in de wereld van de Romeinen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen vertelt onze gids je met alle plezier alles over de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis. Het is het enige publieke badhuis uit die tijd dat in Nederland bewaard is gebleven! Wil je liever creatief aan de slag? Dat kan tijdens de workshop ‘Bouw je eigen badhuis in klei’. Ook is verhalenverteller Bart van Gerwen aanwezig. Hij neemt je mee naar de tijd toen Coriovallum ontstond en het badhuis volop in gebruik was.

Aanmelden voor een van de activiteiten kan via: [email protected] Deelname is gratis na betaling van de entree. Vermeld bij de aanmelding om welke activiteit het gaat en ook datum, tijdstip, naam, aantal personen en telefoonnummer.

Bekijken alle activiteiten via deze link!