Oude telefooncel zorgt voor update boek Rijksmonumenten in Heerlen

Foto: Stichting Open Monumentendag

De Stichting Open Monumentendag Heerlen gaf eerder al boeken uit met daarin beeldmateriaal en beschrijvingen van ruim 150 karakteristieke panden in de stad Heerlen en een boek met de titel ‘153 Rijksmonumenten in Heerlen’.
Omdat er met de plaatsing van een telefooncel in het Maankwartier een nieuw Rijksmonument is bijgekomen moesten de teksten up-to-date worden gemaakt.
Voor de Stichting Open Monumentendag Heerlen een mooie reden om een prachtig nieuw boek te maken.

Bijzondere telefooncel in Maankwartier

Zoals gezegd ‘bezat’ Heerlen tot voor kort 153 Rijksmonumenten, en nu zijn dat er ineens 154. Dat is vrij uniek, er opeens een Rijksmonument bijhebben. Want de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van het Ministerie van OC&W, wijst bijna geen Rijksmonumenten meer aan, en dat is ook hier niet het geval. Hoe kan het dan dat Heerlen nu toch een Rijksmonument rijker is?
Het antwoord heeft alles te maken met het Maankwartier en haar geestelijk vader Michel Huisman.
Tegen de tijd dat het Maankwartier zijn voltooiing naderde wist Huisman nog een potje voor een kunstobject te vinden. Daar had de eigenzinnige Huisman wel heel specifieke plannen mee. Hij wilde, naar eigen zeggen, een object in de openbare ruimte en het moest een directe link hebben met het station. Hij kwam al snel uit bij een telefooncel, ook een manier van ‘ontmoeten’, ‘communiceren’ en ‘reizen van de ene naar de andere plaats’.

Telefooncel

Een speurtocht op internet leverde een interessante vondst op. In de gemeente Schagen, om precies te zijn in Warmenhuizen, stond een oude telefooncel op een bungalowpark. Huisman vond de vormgeving van deze telefooncel, passend in het tijdsbeeld van het modernisme van de jaren 30, voortdurend ‘in gesprek’ met de surrealistische omgeving van het hedendaagse Maankwartier.
Niet zomaar een telefooncel uit 1930-1932 bovendien, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft dit specifieke stuk straatmeubilair tot Rijksmonument benoemd. Want “de telefooncel is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als zijnde een zeldzaam geworden exemplaar van het straatmeubilair dat in de periode 1930-1932 in opdracht van de PTT in functionalistische stijl is ontworpen door de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt.”

Boek 154 Rijksmonumenten in Heerlen

In het boek worden de 154 Rijksmonumenten van Heerlen beschreven en getoond en wordt een aantal architecten onder de aandacht gebracht die van belang zijn geweest voor Heerlen. Dit prachtige boek bestaat uit 140 pagina’s binnenwerk, een harde kaft en is traditioneel gevonden.
De kwaliteit van dit nieuwe boek is wederom van hetzelfde hoge niveau als eerdere uitgaven van de Stichting Open Monumentendag Heerlen. Met heldere teksten en prachtige foto’s.

Voorverkoop

U kunt nu reeds een boek kopen in de voorverkoop, u betaalt slechts € 34,95.
Straks, na verschijning, wordt de verkoopprijs € 39.95.
Kijk op de website openmonumentendagheerlen.nl en gebruik de bestelbutton.
De boeken worden medio dit jaar op uw huisadres bezorgd, zonder extra kosten.

Stichting Open Monumentendag Heerlen

De Stichting Open Monumentendag Heerlen organiseert jaarlijks een evenement tijdens de landelijke Open Monumentendagen.
Daarnaast zijn zij actief met het vastleggen van het Heerlens Erfgoed in boeken en op de website openmonumentendagheerlen.nl.

Het doel van de stichting Open Monumentendag Heerlen is ‘het betrekken van burgers uit Heerlen en omgeving bij de geschiedenis van de bijzondere gebouwen in Heerlen en het op die wijze het belang van Cultureel Erfgoed onder de aandacht te brengen’. “Een afgeleide doelstelling is het vastleggen en beschrijven van zoveel mogelijk bijzondere Heerlense gebouwen om ons erfgoed te bewaren voor het nageslacht”, sluit de voorzitter af.
Het bestuur bestaat uit Chris Tiekstra (voorzitter), Roelof Braad (secretaris), Wim Kortekaas (penningmeester) en de leden Ton van Mastrigt en Al Kerckhoffs.
De overige betrokken vrijwilligers zijn Kees Werkhoven, Martin van der Weerden, Michel Lemaire, Moniek Daniels, Rob Smeets, Quintly van Tilburg en Kay Golob.
Kijk voor alle informatie over de stichting en over de open monumentendag Heerlen op de website www.openmonumentendagheerlen.nl.