Heerlense handbiker Mitch Valize ontvangt zilveren erepenning

Foto: Jean-Pierre Geusens / Focuss22

De Heerlense handbiker Mitch Valize ontving afgelopen woensdag 20 april 2022 de zilveren erepenning van de gemeente Heerlen. De unieke prestaties van Mitch tijdens de Paralympische Spelen in 2021 zijn aanleiding voor deze huldiging.

Handbiken

Mitch ontdekte tijdens een revalidatie de handbikesport. Sinds 2016 heeft hij zich met succes op deze tak van de parasport gestort.
In 2018 behaalde hij de bronzen medaille op de Road World Championships para-wielersport. Dat jaar werd hij ook Nederlands kampioen.
In 2021 werd hij in twee verschillende disciplines Europees kampioen, wereldkampioen én behaalde hij dubbel goud op de Paralympische Spelen.

Inspiratie voor anderen

Naast zijn eigen sportprestaties is Mitch een inspirerend voorbeeld voor anderen. Hij zet zich met name in voor jongeren en mensen met een beperking in relatie tot sport en bewegen, door ambassadeur te zijn van Iedereen Kan Sporten Parkstad. “De uitmuntende prestaties van Mitch hebben ertoe geleid dat hij de zilveren erepenning verdient. Hij is een uniek persoon die naast zijn eigen sport ook oog heeft voor anderen, voor wie het minder vanzelfsprekend is om sport te beoefenen,” aldus Martin de Beer, wethouder sport.

Gemeentelijke onderscheidingen

De gemeente Heerlen kent een aantal gemeentelijke onderscheidingen. Het gaat om de toekenning ‘Bijzondere Heerlenaar’, de erepenning in zilver of het ereburgerschap.
Mitch werd in 2019 al benoemd tot Bijzondere Heerlenaar. De zilveren erepenning werd voor het laatst uitgereikt in 2009 aan zanger/troubadour Sjef Diederen.