Weeralarm: zomertijd aanstaande vrijdag even teruggedraaid

Foto: Pixabay

De zomertijd die afgelopen zondagochtend om 03.00 uur is ingegaan, wordt bij hoge uitzondering aanstaande vrijdag voor één dag teruggedraaid. Vanwege het extreem koude weer na de ongekend zachte en zonnige maand maart wordt ten behoeve van de (aanstaande) dierenkraamkamers de tijd even teruggezet naar de wintertijd.

April doet wat hij wil

Omdat veel dieren al bezig zijn met het bouwen van nesten en sommige vogels zelfs al aan het broeden zijn geslagen, leek het ingaan van de zomertijd afgelopen weekend dus meer dan welkom. Echter ‘de maand april doet wat hij wil’, en begint met een heel koude en gure 1 april. Overdag zal de temperatuur met veel pijn en moeite nog net iets boven het vriespunt weten te blijven, maar in de avond en nacht duikt hij daar toch echt wel een paar graden onder. Dit mogelijk nog eens gelardeerd met een laag winterse neerslag.
Daarom is bij heel hoge uitzondering — voor het eerst sinds de introductie van de zomertijd in 1977 — besloten om de klok voor even weer een uurtje terug te zetten zodat het dierenrijk iets langer respijt heeft om zich aan deze barre omstandigheden aan te passen.

Stichting Warm Dier

Stichting Warm Dier is blij met dit besluit en reageert verheugd op de maatregel, die in overleg met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het KNMI en de Samenwerkende Nederlandse Dierenverenigingen (SNDV) na spoedberaad in Den Haag bijzonder snel tot stand is genomen.
“Het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk de natuur voor ons is. Wij mensen zijn geneigd om elkaar welhaast naar het leven te staan in de discussie over het wel of niet handhaven van de zomertijd. Maar als de nood aan de man is, in dit geval aan het dier, dan kunnen er blijkbaar toch heel snel knopen worden doorgehakt. Daar zijn wij uitermate door gecharmeerd”, aldus de woordvoerster van Stichting Warm Dier.

Instituut voor Chronische Slaapstoornissen en Ontregeld Bioritme

Vrijdagnacht 1 april om 03.00 wordt de klok een uurtje teruggezet naar 02.00 uur. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat de klok dan weer vooruit, en wordt het om klokslag 02.00 uur gelijk 03.00 uur.
Het Instituut voor Chronische Slaapstoornissen en Ontregeld Bioritme (IvCSs&OBr) raadt mensen die problemen hebben met het veranderen van hun bioritme aan om deze dag gewoon hun uurwerken niet te verzetten, geen klok te kijken en te doen alsof er niets aan de hand is.
“Het is toch maar voor eventjes”, laat het IvCSs&OBr desgevraagd weten, “dat moet voor de meesten niet onoverkomelijk zijn. Een dagje gewoon helemaal geen klok kijken werkt bijzonder louterend. Dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen.”