Alle uitgebrachte stemmen raadsverkiezingen Heerlen opnieuw geteld

Foto: Pixabay

Het Centraal Stembureau van Heerlen heeft vandaag tot een hertelling van de stemmen in de gemeente besloten.
Afgelopen weekend is namelijk gebleken dat er door een menselijke fout bij vier van de 61 stembureaus in Heerlen een verschil is geconstateerd tussen de met de hand opgeschreven stemmen op de tellijsten en de digitaal opgeslagen stemmen in het proces verbaal.
Omdat het bij verkiezingen draait om vertrouwen en letterlijk iedere stem er toe doet is daarom besloten tot hertelling van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week.

Vaste procedure

Het tellen van stemmen bij verkiezingen verloopt altijd en overal via een vaste procedure. Nadat de stembureaus zijn gesloten worden de stemmen geteld en wordt de uitslag handmatig opgeschreven op zogenaamde ‘tellijsten’. Nadat dit gebeurd is wordt hetgeen op deze tellijst staat per stembureau vastgelegd in het zogeheten ‘proces verbaal’, dus digitaal ingevoerd. Beide processen vormen de basis van de uitslag.
Naar nu blijkt is er bij enkele bureaus door menselijk handelen niet hetzelfde bij het proces verbaal ingevoerd als hetgeen op de tellijst staat.

Donderdag definitieve uitslag

Burgemeester Roel Wever: “De uitslag van een gemeenteraadsverkiezing moet zonder enige twijfel vaststaan. Een dergelijke hertelling is dan ook correct, juistheid van cijfers en daarmee juistheid van uitslag zijn van het grootste belang in het goede verloop van het democratische proces. Eén individuele stem kan al van invloed zijn op de zetelverdeling.”

Morgen en overmorgen worden alle stemmen die zijn uitgebracht in de gemeente Heerlen opnieuw geteld. Donderdagmiddag volgt dan de definitieve uitslag en zetelverdeling.