Benefietvoorstelling voor de vluchtelingen uit Oekraïne

Foto: De schatten van de Krim

Op maandagavond 28 maart vindt in Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater in Heerlen een benefietvoorstelling plaats voor de vluchtelingen uit de Oekraïne. Dan zal de documentairefilm ‘De Schatten van de Krim’ worden vertoond, die door de situatie in Oekraïne helaas weer helemaal actueel is.

Tentoonstelling tijdens annexatie

Het is een noodlottig toeval: terwijl in het Allard Pierson Museum in Amsterdam een tentoonstelling loopt met kunstschatten uit de Krim (Oekraïne), wordt het gebied begin 2014 geannexeerd door Rusland.
Museumdirecteur Wim Hupperetz staat voor een dilemma: aan wie moet hij de kunstvoorwerpen gaan teruggeven? De musea op de Krim die zo vriendelijk waren ze uit te lenen? Of Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie?

Regisseuse Oeke Hoogendijk is er met de documentairefilm ‘De Schatten van de Krim’ in geslaagd om dit onontwarbaar probleem spannend te verfilmen en de menselijke maat te vinden in een potje gerechtelijk touwtrekken. Politieke, emotionele, persoonlijke en cultureel-historische belangen lopen kriskras door elkaar heen. Ze laat juridisch redenerende advocaten hun verhaal doen en reist langs geëmotioneerde museumdirecteuren met gaten in hun collectie.
Terwijl archeologen op de Krim doorgaan met hun historisch baanbrekende werk, lijkt het of hun eerdere vondsten in Nederland juist opnieuw begraven zijn. Afgesloten voor de wereld in een depot horen zij misschien tot de grote verliezers in het conflict.

De Schatten van de Krim

De Schatten van de Krim is een intrigerende documentaire die met de inval van Rusland in Oekraïne weer helemaal actueel is.
Maandag 28 maart 2022, aanvang 20.00 uur.
De toegangsprijs is € 8.50 en voor Spiegelpashouders € 6.50.
Kaarten kunnen hier worden gereserveerd.

Benefietvoorstelling

Extra informatie: dit is een benefietvoorstelling. De volledige opbrengst van deze voorstelling gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling. Giro 999 van Stichting Vluchteling is deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Zie hiervoor ook: https://stichtingvluchteling.nl/donatie.

Overigens vraagt men daarbij ook aandacht voor de mensen die momenteel in Rusland grote risico’s lopen vanwege vervolging door het regime van president Vladimir Poetin en die daarom uit Rusland vluchten.

Achtergrondinformatie

  • De film ‘De Schatten van de Krim’ is te zien in Filmhuis De Spiegel en is mogelijk door de samenwerking met Amnesty International afdeling Parkstad Limburg, Andreaskerk Heerlerbaan, HeerlenMondiaal, Humanistisch Verbond Zuid-Limburg, Vredesplatform Heerlen en Platform Vluchtelingenbelangen Europa.
  • Programma (aanvang 20.00 uur):
    1. Welkomstwoord.
    2. Vertoning van de documentairefilm De Schatten van de Krim (speelduur 82 minuten).
    3. Nagesprek over de film (einde ± 22.00 uur).
  • Filmhuis De Spiegel Royal Theater, Stationsplein 5 6411 NE Heerlen, telefoon 045 511 81 78 en e-mailadres: [email protected]

Trailer van de film (genoemde datum is dus niet de datum van de benefietvoorstelling)

Reacties

Cookieinstellingen