Passend eerbetoon aan Lex Nelissen en zijn gedachtegoed

Archieffoto
Foto: Heerlen.nieuws.nl

De nabestaanden van Lex Nelissen en de gemeente zoeken samen naar een passend eerbetoon aan Lex en zijn gedachtegoed.
Om de regie op zijn culturele erfenis te kunnen voeren hebben de nabestaanden onlangs de Stichting Erven Lex Nelissen met als roepnaam ‘LEX’ opgericht. De stichting gaat de immateriële erfenis van cultureel ondernemer en artiest Lex Nelissen in stand houden, beheren en verder verspreiden. Ook wil de stichting in de geest van Lex Nelissen talent uit de regio Parkstad begeleiden en stimuleren.
In samenwerking met de gemeente zijn er alvast twee initiatieven: samenwerking met het talentonwikkelingsprogramma Playground en het realiseren van een fysieke herinneringsplek.

Playground

‘LEX’ wordt partner van het platform Playground, waarin de culturele organisaties Cinesud, Via Zuid, Nieuwe NOR en Stichting Street Art samenwerken om nieuw talent te begeleiden. Ook wil het samenwerkingsverband een festival organiseren.
Lex Nelissen zette zich als oprichter en eigenaar van Theater Lexor, directeur van Cultuurhuis Heerlen en met zijn eigen platenlabel in voor talentontwikkeling van jong en oud. De deelnemers aan Playground waren dan ook direct enthousiast toen de gemeente voorstelde om samen te werken met stichting LEX.

Herinneringsplek

De gemeente en stichting zijn ook samen op zoek naar een plek waar een kunstwerk als blijvende herinnering aan Lex Nelissen gerealiseerd kan worden. Bij voorkeur een plek die onlosmakelijk met Lex verbonden was, zoals de omgeving van de Willemstraat waar hij jarenlang een pizzeria en daarna Theater Lexor runde.

Lex Nelissen

Lex Nelissen overleed in november. Hij stond bekend als de nachtburgemeester van Heerlen maar was ook een culturele duizendpoot. Hij was onder meer oprichter en eigenaar van Theater Lexor, directeur van Cultuurhuis Heerlen en runde een eigen platenlabel.
Wethouder Jordy Clemens vindt het belangrijk dat er een eerbetoon komt. “Lex Nelissen leverde een grote bijdrage aan cultureel Heerlen. Hij gaf talent een podium, soms letterlijk in zijn eigen theater of in het Cultuurhuis, maar zeker ook figuurlijk door mensen te stimuleren. Zo was hij een inspiratiebron voor velen en dat gedachtegoed moeten we levend houden.”

 

Reacties

Cookieinstellingen