Dierenhotel Abdissenbosch al 45 jaar vertrouwd adres voor dierenopvang

Els met een van haar gasten
Els met een van haar gasten
Foto: Nieuws.nl | Redactie Parkstad

Afgelopen november bestond Dierenhotel Abdissenbosch in Landgraaf 45 jaar.
De zorg voor het dierenhotel aan de Vogelzankweg 230 op bedrijventerrein Abdissenbosch in Landgraaf is sinds de oprichting in 1976 in handen van Els de Kok. De inmiddels 72-jarige kranige Rotterdamse weet niet of ze de 50 jaar gaat volmaken met haar dierenhotel. “De leeftijd begint nu toch wel wat mee te spelen”, vindt ze zelf, “en natuurlijk heeft ook de coronapandemie een behoorlijke wissel getrokken op de bedrijfsvoering. Ik ben door die omstandigheden een goede hulp kwijtgeraakt, en de mensen zijn natuurlijk niet meer zo vaak op vakantie gegaan als vóór de corona. Gelukkig zijn die afgelopen twee jaar wel nog veel mensen hun dieren blijven komen brengen, daar ben ik zeer dankbaar voor. Hopelijk gaat het nu na de versoepelingen weer beter, we merken nu wel al dat er weer heel veel animo is voor de vakanties.”

Els de Kok kwam in de jaren zeventig van vorige eeuw vanuit Rotterdam naar ‘het zuiden’. Ze kwam mee met haar man die hier na het sluiten van de mijnen een goede baan met goede vooruitzichten kreeg aangeboden. Ze liet haar goedlopende schoonheidssalon in Rotterdam achter en begon opnieuw in Hoensbroek. Na enkele vervelende perikelen met iemand die haar in een kwaad daglicht stelde raakte ze het vertrouwen in de mensen enigszins kwijt. “En toen dacht ik, dan ga iets met de zorg voor dieren doen. Mijn grootste hobby was toen al mijn Afghaanse honden, waar ik regelmatig tentoonstellingen mee bezocht.”

Dierenhotel

Via via raakte ze geïnteresseerd in het zelf gaan runnen van een dierenpension. Het viel haar op dat ze bij andere pensions altijd een afspraak moest maken om er te gaan kijken. “Dat is dan gemakkelijk, hè. Kan je mooi zorgen dat alles is opgeruimd als iemand komt kijken. En ik besloot, dat als ik zelf een dierenhotel zou beginnen, dat ik het anders zou doen. En zo is het ook gegaan. Bij mij kan iedereen altijd komen kijken. Ik heb niets te verbergen. Alleen tussen 12.00 en 16.00 uur ben ik gesloten, dan neem ik en mijn dieren de rust.
In ons dierenhotel krijgen de dieren, honden en katten, veel persoonlijke aandacht. Ook proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de klanten en dieren, bijvoorbeeld met de uitlaattijden die honden hebben zodat ze zoveel mogelijk in het vertrouwde ritme blijven.”

Els volgde een opleiding om met haar dierenhotel te kunnen beginnen. “Destijds was dat nog een gecombineerde opleiding voor hondentrimmer, dierenpension en dierenspeciaalzaak in één. Daar heb ik wel profijt van gehad. We hebben hier een kleine winkel met verschillende benodigdheden voor hond en kat. We verkopen de merken die wij zelf in het hotel gebruiken en waar we goede ervaringen mee hebben. Verder hebben wij een scala van verzorgingsproducten, vlooienproducten en andere spullen voor hond en kat, zoals Nederlandse merken voer, verantwoorde snacks en divers speelgoed. Ook hebben we een trimsalon waar de klanten hun hond zelf kunnen DHZ-wassen.”

Keurmerk

Dierenhotel Abdissenbosch is 365 dagen per jaar geopend en aangesloten bij Dibevo, dé brancheorganisatie voor ondernemende huisdierenspecialisten. Daarnaast is het ‘Dierbaar’-gecertificeerd, waarmee de ondernemer heeft bewezen niet alleen de wettelijk vereiste basiskennis van gezelschapsdieren in huis te hebben, maar dat zij ook beschikt over gespecialiseerde kennis van verschillende diergroepen.
Ook heeft een ‘Dierbaar’-gecertificeerd ondernemer altijd een vaste relatie met een dierenarts om de gezondheid van uw huisdieren te waarborgen.

Dierenhotel Abdissenbosch