Carnavalszaterdag in Heerlen zoals carnaval bedoeld is

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Doordat corona er toch nog voor gezorgd had dat er carnavalszaterdag geen kinderoptocht en zondagmiddag geen Grote Optoch door Heerlen zullen trekken was ‘Niemand uit Welten’ op het idee gekomen om voor iedereen ‘met een carnavalshart’  op zaterdagmiddag een Buute Apmarsj te organiseren.
Vanuit Welten-Centrum, nabij het kerkplein en het gemeenschapshuis, vertrok vanmiddag dan ook onder ideale weersomstandigheden (nou ja, het mocht een paar graadjes warmer zijn geweest) een lange ongeorganiseerde stoet carnavalisten naar de eerste halteplaats bij de St. Annakerk in het Aarveld. Daarna werd er nog halt gehouden bij de oude mijnschool voordat het eindpunt in het centrum van Heële werd bereikt.
Er was gezorgd voor een wagen met muziek en DJ’s, en ook de Blauw Sjuut gaf acte de présence in Welten.

“Het was de langste optocht door Welten ooit”, zei een van de deelnemers, “en zonder gaten!”

Op het Pancratiusplein loste de stoet zich in de loop van de avond op in de feestmenigte voor het podium, waar de burgemeester van Heerlen de sleutel van de stad bij gebrek aan een echte Sjtadsprins toch nog overdroeg aan de meest origineel verklede carnavalist, waar de Blauw Sjuut alsnog binnenkwam en daarna de feeststemming in een hogere sfeer werd gebracht door de swingende carnavalsmuziek van Herriemenie Miserabel.

Geen tent dit jaar op het plein, geen oneindige rits officiële plichtplegingen door de “mutsen”, gewoon sjtimmung op het plein en ondanks alle gebeurtenissen op het wereldtoneel om ons heen een carnaval zoals carnaval bedoeld is.
Even afschakelen, even ontzorgen, de kop leegmaken, even helemaal van de wereld los…

Herriemenie Miserabel bracht de stemming er goed in op het Pancratiusplein.