Bovengrondse Vakschool organiseert Buurtdag voor Heerlen-Noord

Foto: De Bovengrondse Vakschool

De Bovengrondse Vakschool (BVS) is de nieuwe ontmoetingsplek voor iedereen in de wijk die buurtgenoten wil treffen, een vak wil leren, werk zoekt of werk biedt.
Begin 2023 zal de vakschool haar deuren openen, maar op 5 maart zijn buurtbewoners alvast welkom om te zien, te beleven en te beluisteren wat de BVS doet.
De eerste Buurtdag is tussen 11.00 en 16.00 uur en voor iedereen gratis te bezoeken.

Activiteiten op de Buurtdag

Het programma van de Buurtdag is heel divers. Arend Zwaga, directeur van de Bovengrondse Vakschool, Martin de Beer, wethouder economie, arbeidsmarkt en sport bij gemeente Heerlen en Fred Dijk, directeur WSP Parkstad vertellen over Heerlen-Noord en geven toelichting over wat de Bovengrondse Vakschool zal betekenen voor Heerlen-Noord.

Bezoekers aan de Buurtdag worden opgeroepen om oude en nieuwe foto’s uit eigen wijk of buurt mee te nemen. Van die foto’s wordt ter plekke een foto-expositie gemaakt. Op vaste tijdstippen kunnen bezoekers luisteren naar de verhalen van koempels. Maar bezoekers wordt ook gevraagd om hun eigen verhaal te vertellen. Deze verhalen worden opgenomen. Zo ontstaat een mooi archief van herinneringen en anekdotes uit en over de buurt.

Vanuit de BVS starten wandelingen door de buurt met eigen gidsen. Fietsspecialisten zijn aanwezig om advies te geven voor het onderhoud aan je fiets. Voor kinderen is er een springkussen. En als ze op de fiets komen, kunnen ze deze op het plein versieren.

Het volledige programma is te lezen via www.bvsheerlen.nl.

Nieuw hart voor Heerlen-Noord

De gemeente Heerlen wil de buurten van Heerlen-Noord een duurzame economische en sociale impuls geven. De BVS wordt het hart van dit stadsdeel. Buurtbewoners, werkgevers en partners bundelen hun krachten op een innovatieve manier zodat deelnemers zich kunnen oriënteren op een opleiding, een ambacht kunnen leren én aan het werk kunnen. De BVS is daarmee de ontmoetingsplek voor leren, werken en nieuwe kansen – voor en door mensen uit de buurt.
Bianca Lamberts-Bruins, projectleider Bovengrondse Vakschool: “Bij de BVS ontstaan nieuwe kansen voor jong en oud. Je kunt je kwaliteiten ontdekken en je talent ontwikkelen. Vakmensen dragen hun kennis over.”

Bruggen bouwen

Werkgevers kunnen een beroep doen op de BVS bij personeelstekort of bij behoefte aan bepaalde vakmensen. Worden de werkgevers lid van de vereniging BVS, dan kunnen zij de leerroutes mee vormgeven en mede bepalen hoe bij- of omscholing ingericht dient te worden. Zo ontstaat er een interessante community van bedrijven en instellingen waar kennis, expertise en middelen gedeeld worden.

Ambacht

Vanaf volgend jaar kunnen inwoners van Heerlen-Noord via de BVS een ambacht leren in de werksferen (sectoren) Bouw, Techniek, Toezicht en Schoonmaak. Denk daarbij aan installatietechniek, lassen, tegelzetten, timmeren, beveiligen en schoonmaken.
Eerst start dan een kennismakingstraject om te ontdekken waar de interesse ligt. De mogelijkheid bestaat om een vakopleiding te volgen, met aan het einde van de rit een baan. Mentoren en vakmensen uit de buurt verzorgen de begeleiding en er zijn adviseurs van JenS en HSB! aanwezig voor extra hulp en ondersteuning.

Welkom op de Buurtdag van de Bovengrondse Vakschool – 5 maart tussen 11.00-16.00 uur – Passartweg 150 Heerlen Noord