Woensdagavond ‘old school’ ‘Heksetreffe’ in Heële Centrum

Foto: Heksetreffe Heerlen

Doordat het lange tijd onzeker bleef óf er iets mogelijk was met de vastelaovend kon de organisatie pas kort voor de deadline bekendmaken dat de jaarlijkse invasie van de bebezemde toverkollen toch ook weer daadwerkelijk in 2022 gaat plaatsvinden.
Met andere woorden: het Heksetreffe 2022 in Heerlen gaat door!

‘Old School’

Het wordt woensdag 23 februari een ‘Old School’ heksetreffe.
Geen thema dit jaar, en een iets andere tijdspanne: vroeg beginnen (19.11 uur) en voor donderdag 01.00 weg met de bezems.
Ook is er geen route uitgezet dit jaar, de heksen mogen beginnen in ieders favoriete café.
De deelnemende café’s zijn: Café Bracke Heerlen, de Kromme Toeter, Café de Pancraat, Café Pelt, Café d’r klinge, en De Vrienden Heerlen.
In elk cafe liggen dit jaar de gadgets klaar ( op = op) en ieder café zorgt op zijn eigen manier voor een top feestje.

Ondanks de door corona opgelegde beperkingen is er dit jaar toch weer een jury die, ondanks de afwezigheid van een thema, drie prijzen zal uitdelen voor de mooiste of de vieste of de opvallendste heks.
Ook is er weer een fotograaf aanwezig voor het maken van sfeerbeelden en prachtige plaatjes!

Heksengeschiedenis

Als tegenhanger van de talrijke Oad Wieverbals en de Frauenfasnacht die traditioneel op de donderdag voor Vastelaovend rondom Heerlen worden gehouden, ontstond eind jaren 80 van vorige eeuw in café ’t Duuvelke in de Heerlense Gasthuisstraat het idee om een Heëlesje variant van dit vrouwenverkleedfeest te organiseren.
Gekozen werd voor een heks als symbool voor dit carnavalesk gebeuren. Niet alleen vanwege haar fabelachtig bondgenootschap met d’r duvel, maar ook om het feestje betaalbaar te houden en dus voor iedereen toegankelijk te maken.
Sinds die jaren zwermen daarom op de woensdag voor carnaval talrijke heksen door de Heerlense binnenstad.

Zo ook woensdag 23 februari. Vanaf 19.11 uur tot 1.00 uur ’s nachts kunnen de parkeergarages en fietsenstallingen dicht, want de bezem is het vervoermiddel waarmee de vliegende feeksen het centrum zullen aandoen.

Voor velen is het Heksetreffe hèt carnavalsevenement van het jaar. Daarom mag deze traditie absoluut niet verloren gaan! Komt woensdag 23 februari dus allen naar Heerlen en laat het Heksetreffe ontbranden!