Persconferentie: Het land gaat weer open!

Foto: Pixabay License

Het land gaat weer open! Met deze kort-maar-krachtige formulering opende minister Ernst Kuipers vanavond de al even kort-maar-krachtige persconferentie over de versoepelingen van de coronamaatregelen. In drie stappen – vandaag, vrijdag en volgende week vrijdag – gaan we weer terug naar normaal.

Kuipers liet met een duidelijk verhaal en duidelijke grafieken zien dat in de afgelopen periode het aantal besmettingen weliswaar gigantisch steeg, maar tegenover die piek – die we inmiddels wel gepasseerd zijn, de lijn gaat weer naar beneden – staat een stabiele ziekenhuisbezetting. Die lijn steeg niet mee en dat gaf en geeft vertrouwen. ‘We zijn beter bestand tegen het virus dankzij vaccineren, boosteren en immuniteit en het doormaken van de infectie. Ook blijkt de omikron-variant minder ziekmakend’, aldus Kuipers. En daarmee is er voldoende vertrouwen om de komende weken in drie stappen het land weer helemaal open te laten gaan.

Optimistisch

Wel blijven de basisadviezen van kracht; zoals je handen wassen, niezen in je elleboog en ventileren.
Ook sluit Kuipers niet uit dat er nog eens een corona-variant kan komen die maatregelen nog wel weer mogelijk maakt, met name ter bescherming van kwetsbare mensen. ´Maar ik ben optimistisch´, benadrukte Kuipers.

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. Vanaf vrijdag kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur, maar zijn er nog wel een aantal restricties. Vanaf volgende week vrijdag vervallen bijna alle restricties en kunnen we zeggen dat het land weer open is.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de dan nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) bij meer dan 500 mensen binnen zonder zitplaats en het thuiswerkadvies.

De drie stappen en bijbehorende versoepelingen staan uitgebreid omschreven op Rijksoverheid.nl.

Bron: Rijksoverheid.nl.