SCHUNCK introduceert een volledig gratis bibliotheekabonnement tot 18 jaar

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Vanaf januari 2022 vraagt SCHUNCK Bibliotheek geen leengeld meer aan haar jeugdleden van 14 tot 18 jaar.
Een bibliotheekabonnement wordt dus volledig gratis voor alle leden tot 18 jaar.

“We gunnen elk kind toegang tot de rijke collectie van de bibliotheek en daarmee de voordelen van lezen. Lezen zorgt voor ontspanning en neemt je even mee in een andere wereld. Door te lezen vergroot je je woordenschat en verbetert bijna ongemerkt je taalvaardigheid.” Sandra Uijlenbroek, manager SCHUNCK Bibliotheek. “We vinden het belangrijk de drempel om te lezen zo laag mogelijk te houden, vandaar dat de eerste 6 weken lenen gratis worden.”

Wat valt er voor een puber te halen in de bieb?

Het is over het algemeen lastig om jongeren aan de boeken te krijgen. “Ik hoor vaak in de klas dat leerlingen thuis geen boeken hebben”, vertelt Leesconsulente Veerle Dremmen. Daarom is het zo belangrijk om gratis over boeken te kunnen beschikken. Volgens Veerle zijn het overigens niet de ‘verplicht geachte hoog-literaire boeken’ die op de leeslijst van je puber moeten staan. “Als er geen leesplezier is, zal je puber geen lees-meters maken. Lees-meters maak je wanneer je leest wat je leuk vindt. Dat kan een boek over je favoriete rapper of actrice zijn of een ‘hoe maak ik zelf (DIY)’-instructie voor nieuwe TikTok’s. Het gaat erom dat je je Nederlands op pijl houdt door vaker te lezen. Dat helpt je puber later door het vervolgonderwijs en in zijn of haar toekomstige baan waar taal bijvoorbeeld in het dagelijks mailverkeer, een grote rol speelt.”

Voordelen

Het maken van die lees-meters heeft talloze voordelen zoals:

  • Lezen ontwikkelt en verbetert je taal(vaardigheid).
  • Betere taalvaardigheid vergroot je succes op school en op de arbeidsmarkt.
  • Lezen traint je concentratie. Je raakt minder snel afgeleid.
  • Door te lezen krijg je inzicht. Je verruimt je denken en je wereldbeeld.
  • Lezen vermindert stress (je bent gefocust en ontspannen en vergeet de wereld om je heen).
  • Al lezend ontdekken we ook onszelf.

SCHUNCK

Met vier vestigingen in Heerlen Centrum, Heerlerbaan, Heerlerheide en Hoensbroek, de Bibliotheek op school en een gratis jeugdabonnement heeft elk kind in Heerlen via SCHUNCK toegang tot een collectie boeken op school én thuis.
In de bibliotheek staan bibliotheekmedewerkers, vrijwilligers én leesconsulenten voor je klaar om je puber te helpen zoeken naar een boek dat bij hem of haar past.