Grootkeuken in Bovengrondse Vakschool met subsidie gemeente Heerlen

Foto: Caritas045 (FB)

Stichting Sant’Egidio Parkstad (voorheen Caritas045) krijgt € 50.000 subsidie van de gemeente voor het inrichten van een grootkeuken in de Bovengrondse Vakschool in Heerlerheide. Daardoor kan Sant’Egidio de 1500 maaltijden die ze wekelijks verstrekken dichterbij en efficiënter bereiden.

Door de coronacrisis zijn gezamenlijke maaltijden even niet mogelijk, maar normaal kunnen vooral eenzame ouderen op twee avonden in de week terecht bij Sant’Egidio Parkstad. Tijdelijk worden de maaltijden nu afgehaald bij drie verdeelpunten, in Heerlen-Centrum, Hoensbroek en Kerkrade. Daarnaast wordt een klein deel van de maaltijden aan huis bezorgd bij mensen die minder mobiel zijn. Met de nieuwe grootkeuken in de Bovengrondse Vakschool kan Sant’Egidio Parkstad de dienstverlening uitbreiden naar het stadsdeel Heerlerheide.
“Als gemeente bekommeren we ons om ouderen en mensen die eenzaam zijn”, zegt wethouder Adriane Keulen. “Maar helaas slagen we er lang niet altijd in om iedereen te bereiken die dit soort hulp toch hard nodig heeft. Bijvoorbeeld doordat mensen weinig vertrouwen hebben in de overheid. Een instelling zoals Sant’Egidio Parkstad lukt het dan vaak wel.”

Ingewikkeld

Tot nu toe worden de maaltijden bereid in de keuken van een voormalig klooster The Abbey in Cadier en Keer, maar daarvan schiet de capaciteit inmiddels tekort. Ook is de logistiek ingewikkeld en vormt de reisafstand een probleem voor de vrijwilligers van Sant’Egidio.
De Bovengrondse Vakschool in Heerlerheide bood uitkomst, maar de inrichting van een nieuwe grootkeuken kost anderhalve ton. Door deels gebruik te maken van tweedehands materialen en door kortingen van welwillende leveranciers wist Sant’Egidio de kosten al flink terug te brengen. De gemeente dicht nu het laatste gat van € 50.000,-. “Dit past precies is ons beleid om eenzaamheid te bestrijden door de sociale verbindingen in de buurt te versterken”, motiveert wethouder Keulen. “Ik vind het enorm waardevol dat Sant’Egidio zich in Heerlen vestigt. En hopelijk weten ook deze mensen met de ondersteuning van Sant’Egidio de weg naar de gemeente beter te vinden.”

Sant’Egidio

Zorgen voor een fatsoenlijke warme maaltijd is maar een van de doelen van Stichting Sant’Egidio Parkstad. Tijdens de afgiftemomenten leggen de vrijwilligers ook contact met de afnemers, waardoor ruimte ontstaat voor een praatje over hun persoonlijke situatie, hun wensen en behoeften.
Door het aanbieden van laagdrempelige kookcursussen stimuleert Sant’Egidio mensen om zelf goedkoop en gezond te gaan koken. Voor sommigen is het bovendien een eerste stap uit de eenzaamheid. In de grootkeuken zal dan ook een kookschool starten.
Voor menig vrijwilliger van Sant’Egidio is het vrijwilligerswerk bovendien een manier om weer hun weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Zo werken er in de keuken al enkele personen die op deze manier weer aan het arbeidsproces wennen.

Naamsverandering

Het welbekende Heerlense initiatief Caritas045 van Arend van der Heijden heet sinds 9 december 2021 Stichting Sant’Egidio Parkstad. Hiermee heeft Caritas045 zich aangesloten bij de wereldwijde Gemeenschap Sant’Egidio.

Reacties

Cookieinstellingen