Tegels eruit, groen erin via Operatie Steenbreek in de gemeente Heerlen

Foto: CCO License

Groen helpt de effecten van klimaatverandering te bestrijden. Groene tuinen zijn koeler in de zomer. Ze nemen meer water op en zorgen dat water de grond in kan sijpelen. De bloemen zijn goed voor het dierenleven. En daarnaast is een groene tuin ook mooi om van te genieten!
Daarom vraagt de gemeente Heerlen alle inwoners om een deel tegels of grind uit de tuin te halen. In ruil daarvoor krijgen ze gratis planten en gratis tuinadvies via ‘Operatie Steenbreek’.
Samen kunnen we veel bereiken!

Charles Claessens hoopt dat dit jaar veel inwoners aansluiten en mee willen helpen de effecten van de klimaatsverandering te bestrijden: “Vorig jaar zijn we gestart met deze actie via een pilot. Zo’n 35 inwoners uit onze gemeente kwamen toen enthousiast op deze actie af. En met mooie resultaten! Hiermee hebben we het begin gemaakt om onze buurten te vergroenen. Maar in 2022 gaan we weer aan de slag en we hopen dat dan nog meer mensen meedoen. Inwoners kunnen zich nu al inschrijven voor de eerste ronde in het voorjaar.”

Hoe werkt het?

  1. Aanmelden kan via www.heerlen.nl/steenbreek of via www.cnme.nl.
  2. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) maakt vervolgens een afspraak en bekijkt samen met de inwoners naar de wensen, welke planten het beste bij de tuin passen en het ontwerp.
  3. Na dit advies kunnen inwoners kiezen uit meerdere plantenpakketten. Ze zijn voldoende voor het aanplanten van maximaal 12 m2 groen.
  4. Het plantenpakket kan opgehaald worden in de buurt tijdens een vooraf bepaald ophaalmoment.

Alle beetjes helpen!

Helpt het aanpassen van zo’n klein tuintje wel? Jazeker!
Uit onderzoek blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten heeft op mens, dier en natuur. We merken allemaal dat ons klimaat verandert.
Steeds vaker hebben we te maken met enorme regenbuien, hitte of een lange periode van droogte. Riolen die het vele water niet aankunnen, straten of kelders die onder water lopen. En vergeet niet dat ook langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt.
Verharding is een van de belangrijkste oorzaken hiervan. En zo’n 40% van de ‘stenen’ omgeving is in het bezit van particulieren.
Ondanks alle maatregelen van gemeenten en waterschappen in Nederland is de hulp van alle inwoners nodig. Alle kleine beetjes samen kunnen een groot effect hebben!