Fototentoonstelling ‘Looking for Vivi’ van Lara Gasparotto en Paola Basika

Foto: Heerlen.nieuws.nl

SCHUNCK Museum in Heerlen toont de nieuwe collectietentoonstelling Smoke & Mirrors.
In het hart van deze tentoonstelling is er Looking for Vivi: een bijzonder fotoproject van Lara Gasparotto en Paola Basika Lumonga.

In de serie Looking for Vivi toont Belgische fotografe Lara Gasparotto samen met museoloog Paola Basika Lumonga een persoonlijk onderzoek naar het koloniale verleden van haar moederland in Congo. De tentoonstelling bevindt zich in het midden van een groter geheel binnen SCHUNCK: de collectietentoonstelling Smoke & Mirrors. Deze toont werken die de laatste twee jaar werden aangekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie, van onder andere Charlotte Dumas, Yael Bartana, David Bade en Natasja Kensmil.

Lara Gasparotto & Paola Basika Lumonga: Looking for Vivi; ville fantôme du Kongo

De foto’s van Lara Gasparotto bevinden zich op het snijvlak tussen snel genomen snapshots en theatraal geconstrueerde filmstills: indringende portretten van mensen en poëtische beelden van plekken en landschappen. In 2019 reisde Gasparotto samen met museoloog Paola Basika Lumonga naar de Democratische Republiek Congo om daar op zoek te gaan naar de mythische stad Vivi, de eerste hoofdstad die Belgische kolonisten in 1885 stichtten. Gasparotto legde de zoektocht vast in de serie Looking for Vivi; ville fantôme du Kongo. Hun gezamenlijke project in tekst en beeld is een combinatie van historisch onderzoek en artistieke creatie. Looking for Vivi vertelt het verhaal van een ander Congo, weg van de clichés uit de westerse media en het dominante, eenzijdige verhaal van de westerse wetenschappers.

Lara Gasparotto

Lara Gasparotto (1989, Luik, B) studeerde fotografie aan Saint-Luc, Ecole Supérieure des Arts in Luik. Vlak na haar afstuderen roept in 2008 View Photography Magazine haar uit tot ‘Emerging Talent’. Vanaf 2009 exposeert zij haar werk met regelmaat op tentoonstellingen en fotografiebiënnales en -festivals. In 2015 wint zij de ING Unseen Talent Award en in 2020 de Prize of the Creation of the city of Liège. In november 2021 is haar werk onder andere te zien op de internationale fotografiebeurs Paris Photo.
Gasparotto woont en werkt in Wallonië, nabij Luik, en wordt vertegenwoordigd door galerie Stieglitz 19 in Antwerpen.

Paola Basika Lumonga

Paola Basika Lumonga (1987), geboren in Kinshasa uit Congolese ouders, verhuist in 1990 met haar familie naar België. Van jongs af aan geconfronteerd met racisme, houdt zij zich bezig met vraagstukken over kwesties als identiteit, racisme en geschiedenis. Ze studeert Kunstgeschiedenis en Archeologie, met als specialisatie Museologie. Ze is medeoprichter van het initiatief ‘Filles de Wallonie’ dat evenementen organiseert met alternatieve culturen als uitgangspunt. In 2018 lanceert ze haar African Vox-project en organiseert ze het project Looking for Vivi met een bijbehorende tentoonstelling.
Paola Basika Lumonga woont en werkt in Luik.

Smoke & Mirrors featuring Lara Gasparotto is nog tot en met 30 januari 2022 te zien in het Glaspaleis.

Lara Gasparotto, Untitled, 2019

Reacties

Cookieinstellingen