Ludieke en educatieve actie van Natuurmonumenten

Waar bommengooiers doorgaans dood en verderf zaaien, gingen vanochtend de kinderen van groep 5 en 7 van de Broederschool met ‘zaadbommetjes’ aan de slag om Nederland juist in bloei te zetten en meer kleur te geven.

Plaats van handeling van deze bloemrijke, ludieke en educatieve aanslag waren de oevers van de Caumerbeek tegenover de Oliemolen in Heerlen.

OERRR

Duizenden kinderen van OERRR, de speciale jeugdafdeling van Natuurmonumenten, zetten deze week Nederland in bloei. Samen met de boswachters van Natuurmonumenten maken en gooien ze zaadbommetjes op braakliggende terreinen, stadsparken, wegbermen en natuurgebieden. Rotterdamse kinderen gaven gisteren het startschot, vandaag mochten de ‘Bloemenkinderen’ van de Broederschool in Heerlen de bloemetjes buiten gaan uitzaaien.

Natuurmonumenten

Onder deskundige leiding van OERRR-medewerkers en boswachter Frans van Natuurmonumenten werden dinsdagochtend op de speelplaats de ‘zaadbommetjes’ in elkaar gedraaid. Een mengsel van klei, potgrond en de bloemenzaadjes moest door elkaar gehusseld worden, waarna er balletjes van gedraaid werden. Een werkje waar de kinderen geen groene, maar behoorlijk zwarte vingers van kregen. Daarna ging het in optocht richting Oliemolen, begeleid door een speciaal met bloemen versierde bakfiets. Daar mochten de kinderen zich uitleven met het gooien van de zaadbommetjes, zodat er over een tijdje een prachtig bloemrijk grasland ontstaat met bloemen als ossentong, kamille, kaasjeskruid, teunisbloem, wikke en klaproos.

Bloemrijke weides verdwijnen

Op het platteland is steeds minder natuur te zien en te beleven. In veel weides is het stil en leeg geworden. De ooit kleurrijke graslanden zijn vervangen door monotone groene vlaktes waar bloemen geen kans krijgen en vogels en insecten wegblijven. De biodiversiteit holt er achteruit. Als we geen actie ondernemen verdwijnen veel bijzondere dieren en planten. Het gaat slecht met de bloemrijke weides in Nederland en daarom wil Natuurmonumenten samen met kinderen het platteland en braakliggende terreinen in de stad weer nieuw leven inblazen.

Klik hier voor meer informatie over OERRR.

Reacties