‘Augustus op het spoor’

Benieuwd naar hoe oud Heerlen precies is? En andere grote euregionale steden zoals Aken, Maastricht en Jülich? En zijn deze steden door keizer Augustus gesticht?
Op deze en meer vragen geeft de tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’ antwoord. Vanaf 31 januari tot en met 3 mei dagelijks te zien in het Thermenmuseum in Heerlen.

Sinds 2012 werkt een euregionale groep archeologen, historici en conservatoren van musea uit het Nederlands-Duitse grensgebied samen. Het afgelopen jaar ging deze ‘Vicus-onderzoeksgroep’ (vicus = kleine Romeinse stad) op zoek naar de ‘roots’ van onze hedendaagse euregio, meer specifiek naar de Romeinse oorsprong van de vier moderne steden Aken, Jülich, Maastricht en Heerlen.
In de tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’ zijn de resultaten van dit onderzoek te zien. Deze reizende tentoonstelling is in de vier grote steden in de euregio te zien.
Na Aken is de tentoonstelling vanaf 31 januari in het Thermenmuseum te zien, waarna de tentoonstelling nog afreist naar Maastricht en Jülich.

Bij de tentoonstelling in het Thermenmuseum is een lezingenprogramma, met onder andere Andreas Schaub (stadsarcheoloog Aken), Marcell Perse (archeoloog en directeur Stadsmuseum Jülich), Gilbert Soeters (gemeentelijk archeoloog Maastricht) en Karen Jeneson (conservator Thermenmuseum).
Op woensdag 11 februari trapt Gilbert Soeters, stadsarcheoloog Maastricht, de reeks af met een lezing over Romeins Maastricht.
Karen Jeneson doet op 8 april meer uit de doeken over Romeins Heerlen.

15-Thermenmuseum-kids

Locatie: Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen.

Reacties