Jubileumfeestje Borderlines in Royal Theater Heerlen

Foto: Pascal Moors | Borderlines

Op vrijdagavond 17 september aanstaande vanaf 20.00 uur organiseert PANDA, het poëzie- en theatercollectief van Merlijn Huntjens en Nina Willems, een speciale jubileumeditie van Borderlines. De enige echte euregionale poetry slam bestaat namelijk vijf jaar.

Reden voor een feestje dus in het Royal Theater in Heerlen, waarbij het publiek de hele avond kan genieten van talentvolle dichters die elkaar van het podium af proberen te dichten. Tussendoor is er muziek van de illustere Zuid-Limburgse band De Schuldjongens en worden korte poëziefilms vertoond op het grote scherm. De entree is slechts vijf euro. Tickets zijn verkrijgbaar via www.borderlines.nl/slams. Vanwege de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt, dus wees er snel bij!

Dichters

In Heerlen strijden de volgende acht dichters om een plek in de finale van Borderlines op 24 november in Aken: Alara Adilow, Sander Ausems, Kleine Dylan, Welmoed Eggeraat, Elianne van Elderen, Puck Füsers, Monique Hendriks en Sven Vek. Zij krijgen per ronde enkele minuten om zo overtuigend mogelijk hun gedicht voor te dragen. Het publiek én een vakjury, met ditmaal schrijver A.H.J. Dautzenberg en schrijver, theater- en podcastmaker Corinne Heyrman, bepalen wie doorgaat naar de volgende ronde. Zo blijft uiteindelijk één winnaar over.
Daan Doesborgh, Nederlands kampioen poetry slam en ex-stadsdichter van Venlo, presenteert de avond.

Op 24 augustus was al een Borderlines-voorronde in Eupen en op 20 oktober is er nog een voorronde in poppodium La Zone in Luik. Tijdens de finale op 24 november in concertzaal Depot in Aken komen alle talen van de Euregio Maas-Rijn samen. Hét moment voor het publiek om te ervaren hoe ‘anderstalige’ poëzie alleen al door de klank kan beroeren. De winnaar van de finale krijgt een wisseltrofee. Zij of hij mag zich dan ook een jaar lang ‘Poetry Slam Kampioen van de Euregio Maas-Rijn’ noemen.

Over Borderlines

Borderlines werd in 2017 opgericht door Stichting PANDA Collectief om de meertaligheid van de Euregio Maas-Rijn een cultureel podium te geven. De afgelopen vijf jaar sloten diverse partners zich aan, zoals EuregioKultur e.V. uit Leverkusen en Chudoscnik Sunergia VoG uit Eupen en – speciaal voor deze editie – het Dutch Mountain Film Festival.

In 2020 vond vanwege corona geen poetry slam plaats. Wel werd Borderlines Euregion Stories geïnitieerd. Negen schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn schreven daarvoor een verhaal of gedicht; zij droegen dit voor op video in hun eigen stad of omgeving.
Daarnaast zijn negen interviewportretten van grensbewoners gemaakt.
Alle video’s en verhalen zijn te vinden op www.borderlines.nl/stories.

Reacties