Burlende edelherten spotten bij Het Limburgs Landschap

Foto: Het Limburgs Landschap | Henk Heijligers

Vanaf 13 september organiseert Het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos.
De herten worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken. U kunt getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel, via aanmelding (zie onder aan bericht).

Het Weerterbos, ten noordwesten van Weert, maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek. De vochtige en droge bossen, grotendeels eigendom van Het Limburgs Landschap, worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen.
Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Indrukwekkend

Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren, onder aanvoering van een leidhinde.
Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels.
Dat verandert vanaf begin september. In de periode september/oktober worden de mannetjes bronstig en proberen ze individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan.
Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen.
Vanaf begin oktober keert de rust terug en gaat ieder terug naar zijn eigen groep.

Bronst en burlen

Tot en met zondag 10 oktober organiseert Het Limburgs Landschap bijna dagelijks excursies in de avond en in de vroege ochtend om dit indrukwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken. Ervaren gidsen begeleiden deze excursies.
Het resultaat van dit alles kunt u overigens het komende voorjaar aanschouwen, wanneer de jonge kalfjes worden geboren.

Edelherten spotten [verplicht aanmelden]

Vanaf maandag 13 september vinden bijna dagelijks excursies plaats tot en met 10 oktober.
U kunt een toegangsticket bestellen voor € 7,00 per persoon [Beschermers van Het Limburgs Landschap krijgen korting] op www.limburgs-landschap.nl/kalender.
Tijdens de excursie is voor personen met een toegangsticket de wildtoren o.l.v. de gids te bezoeken.