Max Verstappen wint verregende Belgische GP: “Niet hoe je wil winnen”

Foto: Photo by Lars Baron/Getty Images

Max Verstappen heeft de volledig verregende Grand Prix van België gewonnen. Een echte race kon het niet genoemd worden, aangezien er op de kletsnatte baan slechts drie ronden achter de Safety Car werden verreden voordat de race werd afgevlagd. Het betekende de kortste Grand Prix ooit. Max had daarom weinig moeite om zijn pole positie om te zetten in een overwinning.

George Russell, die zich gisteren verrassend als tweede kwalificeerde, pakte met de tweede plaats zijn eerste podium uit zijn Formule 1-carrière, terwijl Lewis Hamilton als derde geklasseerd werd. Doordat er minder dan 75% van de oorspronkelijke race-afstand werd verreden, werden er halve punten uitgedeeld en is Verstappen vijf punten ingelopen op Hamilton in het kampioenschap.

Belangrijke pole

Voordat hij het podium op gaat, laat Max over zijn overwinning weten: “Achteraf gezien was het erg belangrijk om de pole te pakken, maar natuurlijk is het jammer dat we niet echt konden racen. De weersomstandigheden waren echter erg lastig. Om half vier zei ik nog dat we wel konden gaan rijden, de condities waren toen redelijk, maar achter mij was er erg weinig zicht. Als we om 15:00 uur zouden zijn gestart, hadden we een betere kans gehad, maar daarna bleef de baan nat en het hield niet op met regenen. Vooral met de recente gebeurtenissen hier, wil je niet het risico nemen dat er een groot ongeluk plaatsvindt. Het is een overwinning, maar dit is niet hoe je wil winnen.”

De overwinning geeft voor Max en het team van Red Bull Racing weer goed hoop voor de rest van het seizoen: “We hebben twee races gehad waar we weinig punten hebben gepakt, dus dit resultaat hadden we nodig. Het hele weekend waren we competitief en dat is belangrijk op een circuit als Spa met de lange rechte stukken. Hierna gaan we naar Zandvoort, wat voor iedereen nieuw zal zijn en het is een vraagteken hoe iedereen daar zal presteren. We moeten blijven pushen en proberen weer aan de leiding te komen in beide kampioenschappen, maar we hebben nog een aantal races om dat te doen. Ik ben er zeker van dat we een goede auto hebben en we moeten blijven proberen om er nog meer performance uit te halen.”

Compliment aan fans

Tot slot heeft Verstappen lovende woorden voor de vele tienduizenden doorweekte fans op het circuit van Spa-Francorchamps: “Een groot compliment aan alle fans langs de baan vandaag, die hier de hele dag zijn gebleven in deze regen en koude omstandigheden. Zij zijn de grotere winnaars vandaag.”

Net als op zaterdag, regent het op zondag vrijwel onophoudelijk rondom het circuit van Spa-Francorchamps, wat zorgt voor een drijfnatte baan. Ruim een half uur voor de start van de race, als de coureurs op weg zijn naar de grid, verliest Sergio Perez de controle over zijn Red Rull Racing RB16B bij de Les Combes-chicane. De Mexicaan knalt de bandenstapel in en zijn rechter voorwielophanging is beschadigd. Perez kan zijn weg niet vervolgen en lijkt daardoor niet deel te kunnen nemen aan de race

Door de slechte weersomstandigheden wordt de start van de race uitgesteld. Ondanks dat de regen onverminderd uit te lucht komt vallen, besluit de wedstrijdleiding om na een oponthoud van 25 minuten de formatieronde te starten. Na twee opwarmronden achter de safety car wordt echter alsnog besloten om de start uit te stellen vanwege de natte baan en het slechte zicht als gevolg van de spray. Alle coureurs keren terug naar de pits en stappen uit hun auto’s.

Ondertussen is de beschadigde auto van Sergio Perez teruggebracht naar de pits en de Red Bull-monteurs zijn druk in de weer om de auto te repareren. Na ruim een uur sleutelen is de auto van Perez gerepareerd en kan hij toch deelnemen aan de race. Er volgt een ellenlange wachtperiode voordat er ruim drie uur en een kwartier na de oorspronkelijke starttijd wordt besloten dat de race weer wordt herstart. Er resteert dan nog een uur voordat de maximale rijtijd is bereikt.

Afgevlagd

Op de nog steeds kletsnatte baan worden er drie ronden achter de safety car gereden alvorens de rode vlag gezwaaid wordt en de race weer wordt stilgelegd. Alle coureurs keren terug naar de pits. Op dat moment ligt Verstappen aan de leiding, met achter hem George Russel en Lewis Hamilton. Er wordt nog even gewacht, maar de weersomstandigheden blijven onveranderd en dus wordt de race afgevlagd en staat de uitslag vast. Dit betekent dat Max zijn zesde overwinning van het jaar scoort. Russell pakt met een uitstekende tweede plaats zijn eerste podium in de Formule 1, terwijl Hamilton het podium completeert. Daniel Ricciardo wordt als vierde geklasseerd, met daarachter Sebastian Vettel op P5. Pierre Gasly wordt zesde, terwijl Esteban Ocon, Charles Leclerc, Nicholas Latifi en Carlos Sainz de top tien compleet maken.
Omdat er slechts drie ronden verreden zijn, worden er halve punten uitgedeeld. Hiermee is de achterstand van Verstappen op Hamilton in het kampioenschap geslonken tot drie punten.

Zo frustrerend als de dag in Spa-Francorchamps vandaag ook verliep voor coureurs en publiek, zo veel spannender wordt het volgende week bij de terugkeer van het Formule 1 circus op het circuit van Zandvoort.

Bron en tekst: Verstappen.com

Foto’s: Copyright © 1996 – 2021 | Verstappen.com | All rights reserved

SPA, BELGIUM – AUGUST 28: Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 28, 2021 in Spa, Belgium. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Photo by Getty Images