Onthulling kunstwerk VIAVIA bij Thermenmuseum Heerlen

Het Thermenmuseum in Heerlen
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Zoals vanouds is het nooit stil in het Romeinse badhuis: het borrelt en het bruist er!
Afgelopen zaterdag 28 augustus is tijdens Cultura Nova het verhaal van het museum onthuld in het kunstwerk VIAVIA: het eerste doek van een drieluik waarin het verleden, heden en toekomst samenkomen.

Uniek rijksmonument

Sinds 1977 zijn in het Thermenmuseum in Heerlen de goed bewaarde restanten van een Romeins badhuis te zien. Na grondig onderzoek en restauratie, blijkt dit het oudste stenen gebouw van Nederland te zijn. Een uniek archeologisch rijksmonument van nationale allure.
Om dit topstuk inspirerend te presenteren bouwt Heerlen een nieuw Romeins Museum.

Fysiek en virtueel kunstwerk

Kunstwerk VIAVIA

De eerste aanzet om dit Romeins verleden te ontsluiten is het drieluik VIAVIA van kunstenaar Donald van Schilt.
Zijn collages, die hij verrijkt met augmented reality (AR) door er digitaal een extra laag informatie over het kunstwerk heen te leggen, kenmerken zich door een rauwe uitstraling. Het roept op om verder te kijken, om vanuit verschillende perspectieven naar het doek te kijken.
Door de app Artivive op de mobiele telefoon te downloaden kan men virtueel het hele kunstwerk bekijken en tussen de verschillende lagen kijken. Net als een echte archeloog.

VIAVIA

De naam ‘VIAVIA’ is afgeleid van de twee via’s die elkaar kruisen, Via Belgica en Via Traiana. Op dit kruispunt is zo’n 2000 jaar geleden een badhuis gebouwd. Uit dit badhuis ontstond Coriovallum wat nu nog bestaat: Heerlen.
‘Via via’ kennen we ook als uitdrukking om aan te geven hoe je verder komt, van het ene punt naar het andere punt.
Letterlijk én figuurlijk. Dit past bij Heerlen, een stad in beweging.

Verleden, heden en toekomst

In het drieluik wordt het verhaal verteld van het Thermenmuseum, gecombineerd met de stad Heerlen. Zonder verleden bestaat er geen heden, van daaruit kijken we naar de toekomst.
Wethouder van Cultuur Jordy Clemens onderstreept het initiatief als volgt: “Het is mooi dat door middel van dit kunstwerk het werk achter de coulissen voor een nieuw Romeins Museum zichtbaar wordt. Archeologie en Romeins verleden vertaald in een kunstwerk dat je tijdens het kijken steeds verrast door nieuwe dingen. Dat past bij een stad als Heerlen.”
Het eerste doek werd zaterdag 28 augustus onthuld en focust zich op de ontdekking van het Romeins bad, de opgravingen en het ontstaan van het Thermenmuseum in Heerlen.

Over de kunstenaar Donald van Schilt

Zijn kunst laat zich het best omschrijven als mixed media collages.
Architectuur, muscle cars, typografie, tatoeages en iconen uit het verleden zijn de onderwerpen die Donald van Schilt triggeren. Dit zie je terug in zijn kunst waarin een combinatie van verschillende afbeeldingen en materialen een semi-abstracte compositie vormen. Zijn collages kenmerken zich door een rauwe ‘urban’ uitstraling. Het gebruik van verschillende materialen zoals papier, karton en hout geven het een authentiek karakter.
Beeldmateriaal wordt digitaal bewerkt en samengevoegd tot de juiste compositie. Voor de uiteindelijke uitvoering gebruikt hij technieken als print, graffiti, zeefdruk en acryl op karton en canvas.
In 2020 is hij gaan experimenteren met augmented reality (AR). Op deze manier kan hij de lagen in zijn collagestijl meer diepte geven en zo de kijker de mogelijkheid geven om meer te ontdekken.

Reacties