Groot vuurwerkspektakel knalt 30ste zomereditie van Cultura Nova open

Foto: CCO License

Onder de titel Échappée Belle vindt op vrijdag 27 augustus op het voormalige mijnterrein van de ON I aan de CBS-weg in Heerlen een grote spektakelvoorstelling plaats van het Franse vuurwerkgezelschap Groupe F. Het is de opening van de 30ste zomereditie van festival Cultura Nova en de opening van het Expojaar van IBA Parkstad. Deze éénmalige voorstelling is speciaal voor deze gelegenheid gecreëerd. Het publiek zal plaatsnemen op stoelen, waarbij de organisatie de 1,5 meter-regel hanteert.

Échappée Belle betekent vrij vertaald: een mooie ontsnapping. Schud het oude van je af en omarm het nieuwe! Hét moment om vrijheid en verandering te vieren, om een zwaar jaar achter ons te laten en de anderen weer te ontmoeten. Samen een mooie voorstelling beleven en het genot met plezier doorgeven zoals bij een Wave in een stadion.

30ste zomereditie Cultura Nova én start Expojaar IBA Parkstad

Heerlen en Parkstad hebben ook iets te vieren. Festival Cultura Nova viert haar 30ste zomereditie en IBA Parkstad start het Expojaar. Ook de regio werpt als het ware het verleden van zich af en gaat voor het nieuwe. Veranderingen zijn ingezet, de blik is gericht op de toekomst. Grenzen worden geslecht; soms is dat letterlijk zoals bij ons in de Euregio.

Vuurwerk, muziek en dans

Eric Travers van Groupe F (Frankrijk) tekent voor het artistiek concept met vuur en schitterend gearrangeerd vuurwerk; hij creëert een narratieve laag met videoprojecties op een opblaasbaar scherm. De Zwitserse DJ Mimetic staat garant voor een dansbare beat en elektriserende soundscapes. Onder leiding van de jonge veelbelovende choreograaf Justin de Jager werken tien professionele dansers mee aan het spektakel.

De tien dansers staan verspreid op kleine podia en voeren een catalogus aan moves uit. Apart en toch samen. Soms intens en heftig als groep en soms individueel en traag. Beperking en vrijheid staan tegenover elkaar, maar ze kunnen ook niet zonder elkaar. DJ Mimetic staat in het midden op een podium met een groot opgeblazen scherm achter hem waarop een VJ aanstekelijke beelden projecteert. Ondanks de beperkingen ontsnappen aan de sleur van alle dag en genieten van de vrijheid van expressie.

De openingsvoorstelling van de 30ste zomereditie van Cultura Nova, tevens de opening van het Expojaar van IBA Parkstad, wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie door L1 en is te volgen via livestream.

Covid

Let op: tickets voor de openingsvoorstelling zijn verkrijgbaar vanaf woensdag 18 augustus 11.00 uur via de website van Cultura Nova en via de kassa van Parkstad Limburg Theaters.
Toegang is gratis, tickets reserveren is verplicht, en er zijn alleen zitplaatsen beschikbaar.
Er wordt rekening gehouden met de geldende COVID-19 regels.

Reacties