Razendsnelle Mees Houben uit Heerlen maakt razendsnel stappen

Karttalent Mees Houben met nummer 28 van pole naar zege.
Foto: RaceXpress.nl/Bas Kaligis

Mees Houben gaat overal waar hij racet voor de winst. Het 11-jarige karttalent uit Heerlen rijdt dit jaar in diverse kampioenschappen en maakte afgelopen weekend een uitstapje naar het NK Mini Junioren TM 60cc. Ondanks dat Mees, die begeleid wordt door Sophie Lansink, slechts één keer op de kartbaan van SHW in Strijen had gereden, domineerde hij het hele weekend: pole position en drie keer eerste in de races!

Mees rijdt dit jaar bijna ieder weekend een wedstrijd. Hij komt uit in het NK Rotax Max, het BNL- en BMC-kampioenschap, de GK4 Kart Series en de EuroTrophy. En op ieder niveau weet het Limburgse talent races te winnen. De rookie in de Minimax won al een race in de EuroTrophy, het EK van de Rotax Max.

Rijden, rijden, rijden

“Ik wil gewoon rijden, rijden, rijden”, zo vertelde Mees na afloop van de laatste race. “We hebben een heel goed weekend achter de rug. De trainingen gingen al goed, al ging het op het einde iets minder. Strijen is best een moeilijke baan en ik begon moe te worden. Het was pas de tweede keer dat ik hier reed, maar ik had de baan snel onder de knie. Na een paar rondjes ken je de baan uit je hoofd.”

Mees reed de snelste tijd in de kwalificatie en kwam in de drie races telkens als eerste over de finish. “Ik heb alle wedstrijden continu op kop gelegen. Het was een beetje saai, maar dat heb ik liever dan spannende gevechten. Ik wil gewoon alles winnen.”

Vader Nico legt uit hoe Mees heel gedreven met zijn sport bezig is. “Hij heeft maar één doel en dat is winnen. Daar doet hij dan ook alles voor. Zo heeft hij schoolkamp, maar ook een wedstrijd dat weekend en dan gaat de kartwedstrijd voor. Hij vindt het ook helemaal niet erg om dingen te laten schieten voor het karten. Hij praat niet veel, maar wil gewoon veel rijden en dat is precies wat we dit jaar gaan doen.”

Razendsnel

De razendsnelle Limburger maakt razendsnel stappen. Nico: “Mees kart pas vanaf april 2019, maar sindsdien is hij niet te houden. Dit is pas zijn tweede volledige seizoen. Elke race sta ik nog steeds met het hart in de keel te kijken, maar als hij het dan toch flikt, ben je heel trots. Hij heeft nu drie zeges op rij behaald. En dit weekend was het extra knap. Het was op onbekend terrein en met een onbekende motor. We rijden dit kampioenschap puur om meer ervaring op te doen. In wedstrijden gaat dat sneller dan in de trainingen. Mees rijdt ook veel liever wedstrijden dan dat hij gaat trainen.”

Het ultieme doel is de autosport, maar op welk niveau maakt Mees niet zo veel uit. “Natuurlijk droomt iedere jongen van de Formule 1, maar ik wil gewoon zo veel mogelijk racen. De autosport is wel het grote doel, het liefst rij ik elke week een wedstrijd.”

Reacties