Rookruimteverbod in publieke en openbare gebouwen per 1 juli

Foto: Pixabay

De rookruimte is binnenkort verleden tijd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat met ingang van 1 juli 2021 toezien op de naleving van het verbod op rookruimtes in (semi) publieke sectoren en openbare gebouwen. Dat zijn bijvoorbeeld overheidsgebouwen, zorginstellingen, scholen, sportinrichtingen, bibliotheken en culturele instellingen. Per 1 januari 2022 geldt dit verbod ook voor het bedrijfsleven.

Rookvrije generatie

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken is het van belang dat ze opgroeien in een rookvrije omgeving. Het verbod op rookruimtes in (semi)publieke sectoren en openbare gebouwen is een van de maatregelen op weg naar een rookvrije generatie.
In de horeca geldt zo’n verbod al sinds het najaar van 2019.
Per 1 januari 2022 gaat dit verbod ook gelden voor het bedrijfsleven.

Toezicht

De Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van het rookverbod en zal vanaf 1 juli controleren of de rookruimtes in publieke en openbare gebouwen gesloten zijn. Dat doet de NVWA risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. Wordt er nog gerookt op plekken waar dat niet mag dan kan daarvan melding worden gemaakt bij de NVWA. De NVWA treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden. Afhankelijk van de ernst van de overtreding legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op. De hoogte van de boete varieert van 600 euro tot 4.500 euro.

Reacties