WoonWijzerWinkel ‘verbuurzaamt’: warmtescans in Heerlense wijken

Foto: CCO license

Met een warmtescan kun je letterlijk zien waar je woning energie verliest. In de Heerlense wijken Heerlerbaan, Heerlerheide en Lindeveld krijgen buurtbewoners die hiervoor een brief hebben ontvangen van de WoonWijzerWinkel Limburg zo’n gratis warmtescan aangeboden als start van een actie om samen met buurtgenoten de woningen te verduurzamen. Hierdoor kunnen bewoners verrassend veel voordeel behalen.

Slechts drie à vier procent van alle woningeigenaren denkt actief na over het duurzamer maken van de eigen woning. Terwijl bewoners door de woning te verduurzamen heel veel geld kunnen besparen. Zeker bij oudere woningen. Daarom benadert de WoonWijzerWinkel Limburg waar Heerlen bij aangesloten is actief de bewoners van de drie Heerlense wijken waar veel oudere woningen staan. ‘Verbuurzamen’ noemen we dat. De Energiecoöperatie Heerlen Duurzaam werkt ook mee.

Gratis scan en adviesrapport

Bij het verbuurzamen worden hele straten aangeschreven en krijgen inwoners een gratis warmtescan aangeboden. Op basis daarvan krijgen de inwoners een persoonlijk adviesrapport met verbeterpunten. Dat begint vrijwel altijd bij het beter isoleren van de woning. Met spouwmuur- of gevelisolatie valt meestal de meeste winst te behalen. Maar ook met het goed laten afstellen van je radiatoren kun je je energieverbruik met wel 5 tot 10 procent verlagen. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen zonnepanelen in 3 tot 6 jaar terugverdiend worden.

Extra voordeel

De wensen van de wijkbewoners worden tijdens het ‘verbuurzamen’ opgehaald en de maatregelen kunnen daardoor gezamenlijk worden ingekocht. Bewoners van wijken die samen ‘verbuurzamen’ profiteren van oplopende collectieve voordelen naarmate meer buurtbewoners meedoen.

Zo is er extra voordeel. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor hets milieu. De doelstelling van WoonWijzerWinkel Limburg is om op jaarbasis circa 1.200 woningen in Parkstad te verduurzamen en het energielabel ten minste twee klassen te verbeteren.

Hulp nodig bij het verduurzamen?

Ga naar de website van de woonwijzerwinkel voor hulp bij het verduurzamen van je woning óf wanneer je graag aan de slag gaat in je wijk met gezamenlijk ‘verbuurzamen’.
Kijk meteen welke kortingsacties er actueel zijn.
Zo zijn er op dit moment nog een aantal gratis adviesgesprekken voor woningeigenaren ter waarde van 69 euro beschikbaar. OP=OP.

Reacties