SCHUNCK presents ‘Landscape works with Piet Oudolf and LOLA’

Foto: Heerlen.nieuws.nl

In het bijzijn van tuinarchitect Piet Oudolf opende demissionair minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, Ingrid van Engelshoven, zondag 13 juni de tentoonstelling ‘Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi’.
Ook co-founder van LOLA Landscape Architects, Peter Veenstra, burgemeester van Heerlen Roel Wever, artistiek leider van SCHUNCK Fabian de Kloe en directeur van SCHUNCK Kor Bonnema waren bij deze feestelijke middag in cultureel centrum SCHUNCK aanwezig.

Leidraad voor de kleurrijk vormgegeven tentoonstelling vormen originele tekeningen van Oudolf. Deze sieren de wanden waarop werktekeningen met nauwgezette planten-legenda’s te zien zijn. Ook komen ze terug in de vorm van vloervullende tapijten.
De tentoonstelling is tot en met 17 oktober te bezichtigen.
Aanleiding voor deze tentoonstelling is het project waar Oudolf en LOLA gezamenlijk aan werken: Leisure Lane in Parkstad.

Tentoonstelling

Links: berkenstammenbos ingang tentoonstelling, rechts: tentoonstelling ‘Landscape Works’. Fotocredits: Gert Jan van Rooij.

Bij het betreden van de tentoonstelling in het souterrain van SCHUNCK passeren bezoekers eerst een bos van berkenstammen.
De ruimtes hierna laten niet alleen het werk van Oudolf zien, er zijn ook tekeningen en beelden uit de archieven van LOLA Landscape, de partij waarmee Oudolf graag en intensief samenwerkt.
In reactie op het werk van Oudolf en LOLA Landscape Architects is er werk van de volgende kunstenaars te zien: Joseph Beuys, Kie Ellens, Anne Geene, Giuseppe Licari, Geert Mul, Darcy Neven, Vijai Patchineelam & Adrijana Gvozdenovic en Sanne Vaassen.
De expo gaat over de beroemde tuinen en projecten van Oudolf en LOLA Landscape Architects; en de impact van landschapsontwikkeling op de publieke ruimte, natuur en klimaatverandering.

 

Piet Oudolf

De Nederlandse tuinarchitect, plantenkweker, kunstenaar en auteur Piet Oudolf is internationaal beroemd om zijn landschapstuinen. Kenmerkend zijn de vloeiende lijnen, hoogteverschillen, het gebruik van de vele grassen en vaste planten en een natuurlijke beplantingsstijl waarbij hij rekening houdt met de tuin in alle seizoenen. Al decennia heeft hij grote invloed op het veranderend perspectief op groen en natuur in publieke ruimtes wereldwijd. Bekende tuinen zijn o.a. The Serpentine Gallery, de High Line in New York en de tuinen van museum Voorlinden in Wassenaar. pietoudolf.nl

LOLA Landscape Architects

Het Rotterdamse bureau LOLA Landscape Architects ontwikkelt en ontwerpt publieke ruimtes en onderzoekt bestaande landschappen in de stad en daarbuiten. LOLA wil bestaande landschappen optimaliseren en ontwikkelen tot gezonde, florerende plekken vol natuurlijke schoonheid. Voorbeelden van projecten zijn Metropolitan Forest Madrid en PlusStadt Frankfurt Nordwest. lola.land

Links: demissionair minister van onderwijs, cultuur & wetenschap Ingrid van Engelshoven, rechts Ingrid van Engelshoven, artistiek leider Fabian de Kloe en tuinarchitect Piet Oudolf. Fotocredits: Dani Silvia

 

.

 

Reacties